Обама не каза кого подкрепя за президентските избори догодина

Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама отклони темата кого подкрепя в надпреварата кой да го наследи в Белия дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Около половината от въпросите, които бяха зададени на Обама на съвместната му пресконференция в Белия дом с южнокорейската му колега Пак Гън-хе, бяха свързани не с въпросите, които има да решава, а с кампанията за президентските избори в Съединените щати през ноември догодина.

Гледал ли е първият дебат на претендентите за номинацията на неговата Демократическа партия? Мисли ли, че вицепрезидентът Джо Байдън ще направи късен старт в надпреварата? Какво смята за опозицията на фаворита Хилари Клинтън срещу Транс-тихоокеанското партньорство - споразумение за свободна търговия, което тя подкрепяше като държавен секретар през първия мандат на Обама? Това бяха само част от въпросите към американския президент.

Обама обаче даде да се разбере, че не е в настроение да се прави на капацитет по всички политически теми. "По време на кампанията, която ще бъде дълга, аз вероятно няма да коментирам всяко отделно изказване или решение, което кандидатите направят или вземат", заяви той.

Обама се ограничи да похвали претендентите демократи за показаното по време на дебата във вторник единство - в контраст с разделенията в републиканския лагер. В същото време той призна, че само е хвърлил на няколко пъти бърз поглед на дискусиите, докато е гледал бейзболен мач.

За президента на САЩ, който няма право на трети мандат, е от критично важно значение неговият наследник също да бъде демократ, за да продължи политиката му в сфери като имиграцията, здравната реформа и ядреното споразумение с Иран, отбелязва АП. 
По-рано Белият дом загатна, че Обама може да подкрепи кандидат в борбата за номинацията на Демократическата партия. Това обаче изглежда малко вероятно, ако вицепрезидентът Байдън реши да се включи в надпреварата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?