Обама: Никога не е имало по-подготвен кандидат за президент от Хилари Клинтън

Тръмп има зад гърба си банкрути, хиляди заведени дела срещу него, разгневени акционери, каза Майкъл Блумбърг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Никога не е имало мъж или жена, нито аз, нито Бил Клинтън, никой, който да е бил толкова подготвен да бъде президент на САЩ". Това заяви президентът Барак Обама на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия.

"Аз съм по-оптимистичен за бъдещето на Америка от когато и да било", каза Обама, а думите му бяха приветствани с бурни аплодисменти в залата.

По думите му Хилари Клинтън е единственият кандидат на тези избори, който вярва в това бъдеще. Тя е лидер, който има конкретни планове как да преодолее бариерите, да счупи стъкления похлупак и да даде повече възможности на всеки американец, каза Обама, цитиран от Франс прес.

"Америка и сега е велика. Америка и сега е силна. Обещавам ви, че нашето величие и нашата сила няма да зависят от Доналд Тръмп", каза Обама.

Президентът подчерта, че Клинтън е готова да бъде главнокомандващ и че може да постигне целите си, в това число в борбата срещу тероризма, без да прибягва към изтезания и без да забранява достъпа на хора в САЩ заради религията им.

В. "Ню Йорк таймс" описва речта на президента Барак Обама на конгреса на Демократическата партия като призив към американците да преодолеят разделенията си.

Диагнозата, която Обама направи на сегашните политически проблеми на нацията неизбежно напомня обещанието за помирение и единство, което доведе до неочаквания му възход, но днес изглежда още по-неизпълнимо, отбелязва вестникът.

Очите на Обама се насълзиха, докато той говореше за вярата си в американския народ и приканваше избирателите да прехвърлят доверието си в него към Хилари Клинтън, която той се надява да го наследи на поста.

Именно лиричното отхвърляне на "политиката на цинизма", което Обама направи преди 12 години като оратор на конгреса на Демократическата партия през 2004 г., впечатли публиката в национален мащаб и го постави под светлината на прожекторите, поставяйки го на пътя към два мандата в Овалния кабинет.

Сега предизвикателството за Обама, който се готви за последните месеци на управлението си, е да намери начин да признае, че политическите разделения, които той бе обещал да преодолее, сега са се задълбочили и изострили, като същевременно изтъкне убедително, че начинът за решаването им е да бъде избрана Клинтън и да бъде отхвърлен републиканският ѝ съперник Доналд Тръмп.

Блумбърг: Тръмп иска да управлява държавата, както управлява бизнеса си

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви от своя страна, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп би бил рискован, безразсъден и радикален избор за президент.

Блумбърг, който е един от най-богатите хора в САЩ и който бе избран през 2001 г. за кмет като кандидат на Републиканската партия, използва трибуната във Филаделфия, за да изложи доводите си защо евентуално правителство на Тръмп би било катастрофално за американската икономика.

"Тръмп казва, че иска да управлява страната ни, както ръководи бизнеса си. Бог да ни е на помощ! Аз съм нюйоркчанин и познавам измамата, като я видя", каза Блумбърг.

"Тръмп има зад гърба си банкрути, хиляди заведени дела срещу него, разгневени акционери и подизпълнители, които се чувстват измамени, както и разочаровани клиенти, които се чувстват ограбени", каза Блумбърг, който сега е независим политик.

"Истината е, че ако Тръмп е богат в нещо, то това е лицемерието", допълни той.

Кандидатът на Републиканската партия "ще направи трудно за малките бизнеси да са конкурентноспособни, ще нанесе голяма вреда на икономиката ни, ще застраши пенсионните осигуровки на милиони американци, ще предизвика още по-голям дълг, безработица и ще разруши влиянието ни по света", каза Блумбърг.

Той говори на конгреса, където не е обичайно на трибуната да се появяват мултимилиардери. Но Блумбърг, който бе демократ, републиканец, а след това стана независим политик, бе посрещнат с овации, отбелязва Ройтерс.

"Благодаря ви, че поканихте външен за партията човек да произнесе една неконвенционална реч", каза Блумбърг. "Не съм тук като представител на която и да било партия или да подкрепя която и да било платформа. Тук съм по една-единствена причина – да обясня защо вярвам, че е задължително да изберем Хилъри Клинтън за следващ президент на Съединените щати и да ви призова да я подкрепим на изборите през ноември."

Байдън: Тръмп е опортюнист, Клинтън – боец

Американският вицепрезидент Джо Байдън от своя страна нарече кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп опортюнист, който няма ни най-малка представа кое прави Америка велика или как да помогне на работещите семейства.

"Този човек не знае нищо за средната класа. Нищичко. Той няма ни най-малка представа кое прави Америка велика. Просто си няма идея. Точка.", каза Байдън в третия ден от конгреса на Демократическата партия във Филаделфия.

Байдън представи кандидата на демократите Хилари Клинтън като боец, който е загрижен за семействата в затруднено положение.

"Живеем в сложен и несигурен свят. Заплахите са твърде големи, за да си позволим да изберем Доналд Тръмп за президент на САЩ", каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?