Обама обеща 33 милиарда долара за развитието на Африка

Президентът на САЩ Барак Обама обеща 33 милиарда долара за засилване на икономическите връзки с Африка - държавна помощ и частни инвестиции, които ще помогнат за развитието на Черния континент. Резултатът обаче ще бъде и създаване на работни места в САЩ. Това стана на бизнес форум в рамките на тридневната американско-африканската среща на върха във Вашингтон.

Част от парите - 14 милиарда долара, идват от частния сектор. Сред компаниите, които поемат нови ангажименти, са "Кока Кола" и "Дженерал електрик", предаде Асошиейтед прес.

Обама обяви още 12 милиарда долара, обещани за инициативата "Пауър Африка" (Power Africa) от частния сектор, Световната банка и правителството на Швеция. Обама обяви инициативата миналото лято, поставяйки целта да се осигури достъп до електричество на поне 20 милиона нови домакинства и търговски дружества. Президентът съобщи, че сега, след новите финансови ангажименти, той увеличава тази цел до 60 милиона домове и бизнеси.

Обама обяви и 7 милиарда долара ново правителствено финансиране за засилване на американския износ и инвестиции в Африка. Това включва 3 милиарда долара финансиране от американската вносно-износна банка (U.S Export-Import Bank), предназначени за подкрепа на американския износ за Африка през следващите две години.

Освен това президентът подписа и изпълнителна заповед за създаване на консултативен комитет, съставен от представители на частния сектор, който ще съветва Белия дом за развитието на икономическите връзки с Африка.

Обама подчерлта, че американската търговия с целия африкански континент е приблизително колкото търговския обмен с Бразилия и че едва един процент от американския износ отива за Субсахарска Африка.

"Трябва да се справим по-добре, много по-добре. Искам африканците да купуват повече американски стоки и американците да купуват повече африкански стоки", каза той в края на еднодневния форум, на който бяха представени около 100 американски компании.

Вицепрезидентът Джо Байдън и държавният секретар Джон Кери също говориха пред участниците, както и президент Бил Клинтън, който заяви ,че САЩ "само са одраскали повърхността" на икономическия потенциал на Африка.

Споделяне

Още от Свят