Обама обеща, че САЩ ще защитят страните от Персийския залив и с военна сила

Обама обеща, че САЩ ще защитят страните от Персийския залив и с военна сила

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на държавите от Персийския залив, че Америка е твърдо решена да им помага да защитават своята сигурност, като специално спомена и възможността САЩ да използват военна сила, предаде Асошиейтед прес.

Обама увери лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) - Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединени арабски емирства и Оман - с които се срещна в Кемп Дейвид, че подготвяното международно ядрено споразумение с Иран няма да ги отслаби и няма да накърни сигурността им.

Обама обеща, че САЩ ще действат заедно със страните от Залива срещу евентуална "външна заплаха за териториалната цялост на която и да е страна от Съвета за сътрудничество в Залива".

Говорейки пред журналисти след срещата на високо равнище с лидерите на ССЗ американският президент изрази надежда, че страните от района ще постигнат "мир и добросъседски отношения" с Иран, към които според него много от държавите от региона се стремят.

Ангажиментът на САЩ към сигурността на неговите партньори от Залива е формулиран в писмен анекс към заключителната декларация, приета в Кемп Дейвид. В него се казва, че САЩ неизменно водят "политика на използване на всички елементи на силата, за да гарантират основните си интереси в района на Залива и да възпират и се противопоставят на външна агресия" срещу техните съюзници и партньори, както са действали и по времето на Войната в Залива.

САЩ отдавна предоставят военна помощ на партньорите си в Залива, но в декларацията сега се обещава и ново сътрудничество в борбата с тероризма, в областта на сигурността на мореплаването, киберсигурността и противоракетната отбрана.

Преговорите, водени от Обама, за ограничаване на иранската ядрена програма срещу облекчаване на санкциите срещу Техеран обтегнаха отношенията между Вашингтон и много от традиционните му партньори в Персийския залив. Страните от района се опасяват, че ако след отмяната на санкциите към Иран потекат много пари, това ще засили агресивната му според тях политика в района.

Саудитският външен министър Адел ал Джубеир нарече вчерашните разговори ползотворни. Той каза, че арабските лидери са получили уверения, че целта на бъдещото споразумение е Иран да не може да произведе ядрено оръжие и че "всички пътища" към това ще бъдат затворени. Той добави, че все ще е рано да се каже дали окончателното споразумение ще е приемливо, тъй като не е ясно дали иранците ще приемат условията, които трябва да приемат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?