Обама обмисля засилване на натиска върху Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че обмисля нови средства за натиск над администрацията на сирийския президент Башар ал Асад, съобщиха световните информационни агенции събота.

Наред с това той обеща и помощ на Йордания, която страда от войната и стотиците хиляди бежанци от Сирия. На среща с гостуващият йордански крал Абдула двамата обсъдиха ситуацията около кървавия граждански конфликт, след което Обама заяви, че не вижда в близко бъдеще да се сложи край на войната.

"Ще има някои скорошни стъпки, за да помогнем на хуманитарната помощ там", каза президентът и добави, че Вашингтон ще продължи да работи с всички страни в опит да се постигне решение по дипломатически път.

Представител на администрацията коментира след срещата единствено, че САЩ ще засилват подкрепата си за умерената опозиция в Сирия, както и че Йордания също има своята роля в този процес.

На двучасовите разговори в Калифорния е обсъдена и растящата терористична заплаха от Сирия и какво може да се направи с нея.

Обама обяви, че САЩ ще предоставят на Йордания гаранции за кредити в размер на 1 млрд. долара и ще удължи с 5 години специалната помощ за страната, възлизаща на 660 милиона долара годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?