Обама обяви Ал Кайда за притисната до стената

Лидерите на ”Ал Кайда” са притиснати до стената, обяви американският президент Барак Обама, след като само пет дни множество посолства на САЩ в Близкия Изток бяха затворени заради опасения от терористични атаки.

”Заплахата от терористичната мрежа обаче трябва да бъде възприемана сериозно. Заради вас ръководството на „Ал Кайда” е притиснато. Ядрото на „Ал Кайда” в Афганистан и Пакистан е на пътя към загубата. Това се случва благодарение на вас”, каза още Обама в реч пред около 3000 морски пехотинци в базата Кемп Пендълтън в Калифорния, цитиран от АФП..

”Краят на войната в Афганистан не означава край на заплахите за нашата нация. Това ни бе напомнено през последните дни. Така че искам да обърна специално внимание и да поздравя нашите смели дипломати и неуморимия персонал в разузнавателната служба и армията, които работят непрекъснато, за да пазят нашите посолства и консулства и нашите сънародници, които служат отвъд океана,” подчерта Обама.

По същото време пред Съвета за сигурност на ООН бе представен доклад, който гласи, че ”Ал Кайда” е ”фрагментирана и отслабена, но не и унищожена”.

”Наследникът на Осама бин Ладен като лидер на “Ал Кайда” се затруднява в обединяването на различните фракции на мрежата. Айман аз Зауахири се е провалил във възстановяването на ядрото на ръководството на групата в Пакистан,” се казва в доклада.

В него се посочва още, че различни групи, свързани с ”Ал Кайда”, все още приспособяват своята тактика и търсят нови цели, докато си възвръщат възможността да извършват смъртоносни удари.

Гражданската война в Сирия е посочена като причина стотици чуждестранни доброволци от терористичната организация да се присъединят към каузата там, посочват още експертите.

”Ал Кайда” и нейните разклонения са по- диференцирани от преди, обединени само около неясната идеология и отдаденост им към тероризма,” казва се в доклада. В него обаче се напомня, че намалените възможност на ”Ал Кайда” не означават, че заплахата от атаки е преминала.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?