Обама обяви план, намаляващ рестрикциите срещу имигрантите

Премахва се заплахата от депортиране за около 5 млн. нелегално пребиваващи в САЩ

Обама обяви план, намаляващ рестрикциите срещу имигрантите

Амбициозен план, намаляващ рестрикциите срещу голяма част от нелегалните имигранти в САЩ, представи американският президент Барак Обама, предават световните информационни агенции в петък.

Той премахва заплахата от депортиране за около 5 милиона нелегално пребиваващи в страната.

Най-общо планът облагодетелства две групи от хора – родителите на американски граждани или на законно пребиваващи от повече от пет години, както и млади хора, влезли нелегално в страната до 2010 г. Те ще могат да получат тригодишно разрешение за пребиваване в САЩ.

"Масова амнистия би била несправедлива. Масовата депортация пък ще бъде невъзможна и против нашата същност. Ако отговаряте на критериите, ще можете да излезете от сянката и да живеете съгласно закона", обяви Обама.

По официални данни, групата на родителите на американски граждани е 4.5 милиона души, а другата група – на вкараните незаконно в страната като деца наброява около 300 000 души. Общият брой на нелегалните имигранти в САЩ е около 11 милиона души.

Американският държавен глава подчерта, че имигрантите няма да получават американско гражданство гратис, без да предприемат необходимите стъпки, но депортирането на милиони хора е нереалистично.

"Ние, американците, сме и винаги ще бъдем нация от имигранти. Някога и ние бяхме чужденци тук", заяви Обама, който веднага бе разкритикуван от републиканците, че планът му е противоконституционен.

"Не по този начин функционира нашата демокрация. Президентът Обама казва, че не е нито цар, нито император, но се държи като такъв", заяви председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър. "Обявените мерки са противоконституционни и застрашават демокрацията", добави и депутатът Майкъл Маккоул.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?