Обама обяви планове за мащабно разработване на офшорни и петролни и газови находища

Президентът на САЩ Барак Обама обяви в сряда планове за мащабно разработване на офшорни петролни и газови находища в усилията си да спечели подкрепата на републиканците за новите предложения за действия против промените на климата, предаде Ройтерс.

Демократът Обама заяви, че неговата администрация ще определи нови зони за сондажи в централната и южната част на Атлантика и Мексиканския залив, като в същото време "ще проучи и защитава чувствителни зони в Арктика".

Обама, който се нуждае от подкрепата и на демократите, и на републиканците, за да прокара закон за определяне на лимитите на парниковите емисии на САЩ, предупреди, че разширяването на зоните за сондажи не е всеобхватен отговор на предизвикателствата в енергийния сектор, пред които е изправена страната.

Новата стратегия цели да повиши равнището на ресурсите на петрол и газ на САЩ, така че страната да бъде по-малко зависима от вносни енергийни източници.

Републиканците, които като опозиция се противопоставят на проектите на Обама, обявиха, че са готови да подкрепят тези нови разрешителни за разработване на находища.

Това би трябвало да удовлетвори и американските компании, които имат интерес в тази индустрия.

Вече над 20 години в САЩ е забранено разработването на повечето офшорни находища извън Мексиканския залив заради опасенията, че евентуални разливи могат да навредят на околната среда, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?