Обама очаква Конгресът да разреши употреба на военна сила срещу джихадистите

Обама очаква Конгресът да разреши употреба на военна сила срещу джихадистите

Американският президент Барак Обама ще поиска от Конгреса да разреши употребата на военна сила срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде в четвъртък Асошиейтед прес.

"Светът трябва да знае, че Съединените щати са единни в тази кампания", аргументира се държавният глава, признавайки, че е твърде рано да се каже дали Съединените щати и техните партньори от международната коалиция печелят битката с джихадистите.

"Кампанията срещу терористичната групировка в Ирак и Сирия ще е дълга и сложна. ИД сега е в по-уязвима позиция и ѝ е по-трудно да маневрира, отколкото преди началото на въздушните удари. В Сирия работим за създаването на една по-стабилна, ефективна и сплотена умерена опозиция, която да се бори с джихадистите," посочи Обама.

Досега правителството на САЩ изполваше за нанасяне на въздушните удари срещу ИД в Сирия и Ирак разрешение от 2001 г., издадено след атентатите в Съединените щати на 11 септември. През септември Конгресът одобри временно финансиране на кампанията срещу джихадистите. Много негови членове обаче призоваха да бъде гласувано изрично разрешаване на употребата на сила срещу "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Свят