След изборната победа на републиканците

Обама очаква общи действия и компромиси

Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е готов да си сътрудничи с републиканските си политически съперници, които на междинните избори за Конгрес във вторник спечелиха мнозинство и в двете камари на законодателния орган.

"Очаквам с нетърпение да заработя с новия Конгрес, за да може следващите две години да са възможно най-конструктивни", заяви Обама на пресконференция в Белия дом. Той призна, че републиканците са имали "добра вечер".

Президентът на САЩ прогнозира, че може да има продуктивни отношения с лидера на новото републиканско мнозинство в Сената Мич Макконъл, предаде Ройтерс.

Макконъл винаги е бил откровен с мен и никога не е давал обещание, ако не може да го изпълни, довери Обама. Президентът на САЩ освен това обеща да прекарва повече време с лидерите на републиканците в Конгреса.

Сенатор Мич Макконъл от своя страна посочи, че американските избиратели очакват контролираният от републиканците Конгрес и президентът демократ Барак Обама да
намерят общо поле за бързи действия.

Макконъл, който почти сигурно ще бъде лидерът на новото републиканско мнозинство в горната камара на законодателния орган, съобщи пред репортери, че е разговарял с Обама вчера.

"Ще търся области, в които републиканци и демократи могат да постигнат съгласие, обяви той, като спомена конкретно търговски споразумения и реформирането на данъчното законодателство".

Макконъл призна, че не очаква Обама да приеме всичко, което новият Сенат, контролиран вече от републиканците, ще предложи. Президентът ще наложи вето на някои мерки, прогнозира той.

В интервю за списание "Тайм", сенаторът от Кентъки предупреди, че Конгресът ще реагира, ако Обама предприеме едностранни действия в областта на имиграционната политика. Ще използваме закони за държавните разходи, за да обуздаем или ограничим евентуалното превишаването на правомощията от страна президента, предупреди той.

Макконъл увери, че правителството на САЩ няма да спира работа в резултат на спорове между двете водещи партии в страната.

На произведените във вторник междинни избори за Конгрес републиканците отнеха на демократите контрола върху Сената и увеличиха своето мнозинство в Камарата на представителите.

Очаква се Обама да се срещне с новите конгресмени, за да обсъди с тях борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД).

Президентът на САЩ даде да се разбере, че е готов да се съгласи на разумни промени в здравната реформа - вътрешнополитически приоритет номер едно за него - предложени от
републиканците. Няма да приема поправки, подкопаващи реформата,предупреди в същото време той, цитиран от Ройтерс.

Обама подчерта, че изискването всички граждани на САЩ да имат здравна застраховка не подлежи на преразглеждане. То е необходимо, за да бъде гарантирано, че всички здрави хора ще си купуват такава застраховка, аргументира се той.

Обама потвърди своето обещание, че ще предприеме едностранни мерки по въпроса за имиграцията, ако Конгресът не действа.

Той вероятно ще намали броя на депортациите, ще подобри охраната на границите и ще издаде разрешителни за работа на милиони нелегални имигранти в Съединените щати.

Президентът на САЩ разгневи латиноамериканското малцинство и проимигрантските групи в страната по-рано тази година, когато обяви, че ще отложи всички действия по въпроса за след междинните избори за Конгрес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?