Обама осъди Израел за заселническа дейност и ХАМАС за ракетния обстрел

САЩ отново подкрепиха създаването на палестинска държава

Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама осъди израелската заселническа дейност и разкритикува силно ракетния обстрел от Ивицата Газа.

"Не смятаме продължаващата дейност за конструктивна и уместна. Не смятаме, че е нещо, което може да даде тласък на каузата за мир", обяви Обама на пресконференция с палестинския си колега Махмуд Абас.

Обама е на първото си официално посещение в региона. В Рамала американският президент бе посрещнат с протести, като около 150 палестинци скандираха антиамерикански лозунги и викаха, че искат оръжия, а не президентски посещения.

"САЩ държат на идеята за палестинска държава, която да е държава на палестинския народ и да съществува успоредно с еврейската държава Израел.Това е възможно само чрез директни преговори между палестинците и израелците. Няма други варианти", каза Обама.

Той отбеляза, че не е изгубил надежда, че е възможно Израел и палестинците да се договорят за така нареченото "решение за две държави", но не предложи как да се постигне това, отбелязва Ройтерс.

Той осъди ракетния обстрел от Газа срещу Южен Израел и посочи, че ръководството на ХАМАС е имало възможността да го спре.

"Осъждаме тези нарушения на това важно примирие, което защитава както израелците, така и палестинците; нарушение, което ХАМАС бе отговорен да предотврати", заяви Обама.

Абас отново изтъкна желанието на палестинците да имат своя държава, която да обхваща Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим - територии, които Израел завзе във войната от 1967 г. Оттогава Израел е построил десетки селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим, в които сега живеят 560 000 израелци. Откакто

Обама стана президент, броят им се е увеличил с 60 000.

Ден по-рано Обама се срещна и с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Той обеща да работи в тясно сътрудничество с Израел и да направи всичко необходимо, за да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Обама каза, че предпочита въпросът с ядрената програма на Техеран да бъде решен по дипломатически път, но добави, че "всички опции са на масата, ако дипломацията се провали".

Нетаняху заяви от своя страна, че високо цени усилията на САЩ да пресекат стремежа на Иран към ядрено оръжие чрез дипломация и санкции, но добави, че тези инструменти трябва да бъдат подсилени чрез ясна и достоверна заплаха с военна акция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?