Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обама остава президент за още 4 години

Републиканците запазват мнозинството си в Камарата на представителите, демократите - в Сената

65 коментара
Обама остава президент за още 4 години
 • Обама и Байдън са приветствани от поддръжниците си
 • Втори шанс
 • Щастливото от новата победа семейство
 • Обама обясни, че ще работи заедно с републиканците по проблемите на САЩ
 • Благодари на Ромни за упоритата надпревара
 • Размяна на поздравления между двете съпружески двойки
 • Привържениците на Обама в Чикаго ликуват
 • Мнозинството американци гласуваха отново доверие на Обама

"За САЩ най-доброто тепърва предстои", заяви в победната си реч пред свои привърженици в родния си град Чикаго президентът Барак Обама, след като спечели втори четиригодишен мандат в Белия дом срещу претендента на републиканците Мит Ромни.

Двамата кандидати запазиха предимството си в предварително смятаните за сигурни "техни” щати, където по традиция избирателите гласуват предимно за републиканците или демократите. Резултатите в тези щати предложиха малко изненади. Мит Ромни спечели в по-голямата част от Юга и от Средния Запад, докато Обама спечели в целия Североизток, в щата Калифорния, който има най-много делегати в избирателната колегия, избираща президента, както и в щата Вашингтон.

 

Обама обаче е победител практически във всички ключови щати, където по традиция гласуването е "колебаещо се”. Той печели в Охайо, Ню Хемпшър, Пенсилвания, Колорадо, Уисконсин, Мичиган, Айова, както и във Вирджиния, където в по-ранните часове на нощта сигурен победител изглеждаше кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни. Обама има и преднина във Флорида въз основа на над 90 процента преброени гласове.

 

Така Обама спечели най-малко 303 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 206. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията. Последните данни показват, че Обама, макар и с малка преднина от около 700 хиляди гласа, печели и вота на национално равнище.

 

Обама е първият демократ, който повтаря мандата си след Бил Клинтън през 1996 година.

 

"Гласувахте за действия, не за политика"

 

Президентът заяви, че се завръща в Белия дом по-решен и по-вдъхновен от всякога.

 

"Вие гласувахте за действия, а не за политика", заяви президентът в емоционална 25-минутна реч.

 

Той обеща да достигне до републиканците и да работи по проблемите, които единствено могат да бъдат решени заедно.

 

"Ние трябва да вървим напред. Прогресът ще дойде, но пътят не винаги е лек", каза Обама.

 

"Вярваме в щедрата Америка, в състрадателната Америка, в толерантната Америка", каза президентът пред ликуващата тълпа в Чикаго.

 

Обама готов на компромиси с републиканците

 

Обама каза още, че за да може страната да върви напред "са нужни компромиси".

 

Той очаква да работи заедно с лидерите и на двете основни партии с цел да бъде намален федералният дефицит, да се промени данъчният кодекс и да бъде решен проблемът с имигрантите.

 

Една от основните му задачи, посочи президентът, е да освободи САЩ от зависимостта от чужд петрол.

 

Ройтерс отбелязва, че това е косвено признание от страна на Обама, че при доминирана от републиканците Камара на представителите Белият дом ще има сериозни проблеми в законодателната сфера въпреки мнозинството на демократите в Сената.

 

Той благодари за на своя опонент Мит Ромни за "упоритата надпревара" и изяви желание да се срещне с него, за да разговарят как могат да работят заедно "за напредъка на страната", посочва Ройтерс.

 

"Това бе трудна надпревара, защото и двамата обичаме страната си", каза Обама.

 

Ромни: Надявам се, че президентът ще успее като водач на нацията

 

Републиканският претендент за Белия дом Мит Ромни призна поражението си на изборите и съобщи, че е телефонирал на президента Барак Обама, за да му честити победата.

 

"Взех участие в изборите, защото съм загрижен за Америка", каза бившият губернатор на Масачузетс.

 

Ромни изрази надежда, че представителите на бизнеса ще инвестират в страната и ще създадат нови работни места.

 

"Вярвам в народа на Америка. Нацията избра друг лидер и аз, и съпругата ми Ан се молим за него и за тази велика нация. Бог да благослови Америка!", каза още Ромни.

 

"Живеем във времена на огромни предизвикателства пред Америка и се надявам, че президентът ще успее като водач на нацията", продължи Ромни. Според него сега е моментът да се сложи край на партизанщината и да се работи за бъдещето на страната.

 

Обама спечели най-малко 275 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 206, сочат прогнозните резултати, цитирани от Ройтерс. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

 

Хиляди празнуваха на "Таймс скуеър" в Ню Йорк, само седмица след като мегаполисът бе връхлетян от урагана Санди, скандирайки "Още четири години!”

 

Как гласуваха американците

 

Президентските избори в САЩ са непреки (двустепенни), като в деня на изборите гласоподаватели гласуват не за президента, а за членове на Избирателна колегия - общо 538. Броят им е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената (435 конгресмени + 100 сенатори = 535) плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа (50 процента + 1 глас) в избирателната колегия.

 

Представителството на всеки щат в избирателната колегия се определя от числеността на населението. Калифорния с население от близо 38 милиона има 55 членове в избирателната колегия, а Монтана с население един милион - трима. Партията, спечелила повече гласове на избирателите за членове на избирателната колегия в даден щат, получава цялата бройка членове на колегията за щата.

 

"Ню Йорк таймс" акцентира върху това кои групи от американското общество са помогнали за победата на Обама и кои са гласували за Ромни. Мъжете, политически независимите и католиците, които преди 4 години подкрепиха Обама, сега дадоха повече гласове за Ромни, но дипломираните и самотните майки, които преди това гласуваха за републиканците, сега дадоха гласа си за Обама, след като той упорито ухажваше тези две групи по време на предизборната си кампания.

 

За Обама гласуваха масово и афроамериканците и латиносите. Ромни спечели подкрепата на типичните републикански групи, включващи белите, възрастните, южняците, селяните, женените, редовните посетители на църквите, евангелистите, противниците на абортите и на еднополовите бракове и привържениците на масовото депортиране на незаконните имигранти.

 

Според сп. "Икономист" победата на Обама е била убедителна, но задачата му със сигурност е била по-лесна и е можел да не полага допълнителни усилия в щатите, в които допитванията показваха, че няма преднина. Ромни обаче е трябвало да се опита да постигне точно това. След изборите републиканците запазват мнозинството си в Камарата на представителите, демократите - в Сената.

 

Републиканската партия ще запази мнозинството си в Камарата на представителите на американския Конгрес, а въпреки ожесточената надпреварата демократите запазват мнозинството си в Сената от 53 към 47 гласа.

 

Проблеми и нередности при гласуването в редица щати

 

Избиратели се оплакаха от процедурата на гласуването в редица американски щати - от Пенсилвания през Флорида до Калифорния, предадоха световните агенции.

 

Наблюдатели съобщават за хаос във връзка с изискванията за показване на документ за самоличност със снимка в щата Пенсилвания - един от решаващите за резултата от изборите. Съд в този щат миналия месец блокира действието на закон, внесен от републиканците, който изискваше избирателите да показват документ със снимка, за да гласуват. "Служителите в изборните секции са зле и грешно обучени - те искат хората да показват документ със снимка и ако нямат такъв, ги връщат", каза директорът на Адвокатската комисия за граждански права Барбара Арнуин пред журналисти във Вашингтон.

 

Подобни закони бяха приети в редица щати, в които републиканците имат мнозинство в щатските парламенти, но в повечето случаи те бяха отменени от съда, посочва Ройтерс.

 

В множество изборни секции се образуваха огромни опашки, което породи опасения, че част от избирателите ще се откажат да чакат. За големи опашки се съобщава в щатите Флорида, Вирджиния и Охайо - и трите в групата на щатите, от които до голяма степен зависи резултатът от изборите.

 

За проблеми се съобщава и в щата Ню Джърси, където е имало сривове на сървъри. Избиратели се оплакват, че неоснователно им искат документ със снимка, че изборни секции са били отворени със закъснение или че не са разполагали с достатъчно бюлетини. В щата Калифорния десетки избиратели смятат да се обърнат към съда, защото не са имали възможност да гласуват заради проблеми с електронните машини за гласуване.

 

Броенето на гласовете и обработката на данните във Флорида ще се забави най-малко до сряда следобед местно време.

 

Към един и половина през нощта (местно време) гласуването все още не бе приключило в един от окръзите на щата - Майами Дейд, където живеят 10 на сто от 12-те милиона регистрирани гласоподаватели във Флорида. Именно заради Майами Дейд резултатите от изборите от този щат ще се забавят, твърди Ройтерс.

 

На изборите през 2000 г. резултатите от Флорида се забавиха повече от месец, тъй като се наложи гласовете да бъдат броени втори път ръчно. Сега няма опасност това да се повтори, отбелязва Франс прес. Каквито и да са резултатите в този щат, те няма да повлияят на крайния резултат.

 

Изпитанията за Обама започват с американския дълг

 

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, посочва Ройтерс.

 

Въпреки че Обама получи подкрепа в избирателната колегия обаче, това не беше онази голяма подкрепа отпреди четири години, а неохотно признание, че последните четири години са били действително трудни за всички.

 

Сега Обама трябва да постигне първо сделка за американския дълг, при която демократите да се съгласят на бюджетни икономии, а републиканците приемат някои варианти за увеличаване на данъците.

 

Истинското изпитание за Америка започва след изборите, посочва в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Ако не се стигне до компомисно решение за намаляване на бюджетния дефицит, от 1 януари 2013 г. автоматично ще влезе в сила увеличение на данъците и орязване на бюджетните разходи.

 

Победата на Обама не беше голяма и със сигурност не беше вдъхновение за хората, както се случи през 2008 г., но все пак си е победа, отбелязва вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

 

Да бъдеш преизбран след тежки, изпълнени със смели усилия четири години, е по-трудно, отколкото да бъдеш избран след ерата на икономическата и военна некомпетентност на Джордж Буш младши, посочва изданието, което нарича избора на американците "добра преценка".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

65 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #65

  Kotarak mahni tay duma kuklovod che ni e pisnala: izpolzva ya demokrata, pinochetkats i koi li oste ne. KUPI SI SINONIMEN RECHNIK.

 2. Анонимен
  #64

  Kotaraka: Вие си чешете езиците колкото си искате, но кукловодите които стоят и зад двете партии се хилят здраво на вашата наивност. Прочетете книгите на Карол Куигли - ментора на Бил Клинтън. Всичко е написано там.

 3. Анонимен
  #63

  От 53 на 62: Аз ходих на училище само до 3-ти клас, може би затова така се получавa. Много ма биха по главата като малък

 4. Анонимен
  #62

  До коментар 53
  Наистина понякога се намират хора, които успяват да ме удивят с глупостта си , мислейки се за най-умните, а във Вашият случай за най-информираните.
  Наистина ли очаквате от нормално мислещите читатели на този сайт, да Ви повярват на брътвежите?
  Наистина не мога да разбера, как при положение, че тазгодишната кампания в САЩ бе определена , като май-мръсната и изпълнена с удари под пояса, хората на Ромни, щедро финансирани от индустриалният Капитал на САЩ, пропуснаха да запознаят обществеността

 5. Анонимен
  #61

  Пиночетка, писана гугутко?!

 6. Анонимен
  #60

  Mnogo nezapoznati hora pishat po forumite. Nezavisimo v koia darjava sa izborite ( v USA, BG ili kadeto i da bilo drugade), edinstveno grajdanite na tazi darjava mogat da glasuvat. T.e. nikoi popadasht v kategoriata imigrant (nezavisimo legalen ili nelegalen) ili kategoriata ne-immigrant (studenti, posetiteli, i t.n) ne moje da glasuva na kakvito i da bilo izbori v USA po prostata prichina che ne pritejavat shtatsko grajdanstvo (belejka za nesvedushtite - legalni imigranti sa tezi, koito imat t.nar.

 7. Анонимен
  #59

  55: глобалната и американската политика не се прави от теб във форума на медияпул. Знам че много ви е яд, но от вас нищо не зависи, вие сте миналото!

 8. Анонимен
  #58

  я па тоя, Год Блес... ей момко, ти що не се блескаш у реднеците да се благославяте един друг, а си ми се напъчил тук такъв натопорчен?

 9. Анонимен
  #57

  56 i ostanalite: v tozi sait ima hora s opredeleni funkcii! Izpolzvaite si mozachnite ganki i ne vzemaite vsichko za chista moneta.

 10. Анонимен
  #56

  Абе 53, много те сърбят ръцете да пишеш - ти нямаш ли някаква истинска работа или само правиш глобални анализи по форумите?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.