Обама отправи сериозно предупреждение във връзка с избирателните права в САЩ

Обама отправи сериозно предупреждение във връзка с избирателните права в САЩ

Бившият американски президент Барак Обама използва вчерашното погребение на конгресмена Джон Луис, за да отправи сериозно предупреждение, че избирателните права и равните възможности в САЩ са застрашени в навечерието на тазгодишните президентски избори, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки от амвона на църквата в Атланта, в която бе опелото на Луис и която е била ръководена някога от Мартин Лутър Кинг младши, Обама не спомена името на президента Доналд Тръмп, но на няколко пъти даде да се разбере, че има предвид приемника си на президентския пост. Бившият американски лидер намекна, че не одобрява начина, по който протичат избирателните процедури по времето на мандата на Тръмп и как действащият президент реагира на продължаващото гражданско недоволство във връзка със системния расизъм в Съединените щати.

Обама призова Конгреса да обнови американското изборно законодателство, което Тръмп и лидерите на републиканците в Конгреса оставиха непроменено след 2012 г., когато Върховният съд на САЩ обяви за противоконституционни някои текстове на изборния закон.

"Искате да почетете Джон? Нека да го почетем, като вдъхнем нов живот на закона, за който то беше готов да умре", заяви Обама, като подчерта, че добрите думи за покойния конгресмен, както от демократите, така и от републиканците, не са достатъчни.

Обама призова всички американци автоматично да бъдат регистрирани в избирателните списъци, да бъдат възстановени избирателните права на осъдените, които са излежали присъдите си, да бъде разширено ранното гласуване, да бъде сложен край на практиката за манипулиране на границите на избирателните райони и денят на изборите да бъде обявен за неработен.

Обама отбеляза, че изборният закон от 1965 г. и измененията в него са продукт както на републиканци, така и на демократи в Конгреса, и са подписани от президенти и от двете партии. Обама даде за пример бившия президент Джордж У. Буш, от Републиканската партия, който също държа реч на погребението на Джон Луис.

Споделяне

Още от Свят