Обама планира 1 млрд. долара за засилване на военното присъствие в Източна Европа

НАТО готви нови отбранителни планове, САЩ – нови санкции

Барак Обама и Бронислав Коморовски

Американският президент Барак Обама обяви, че ще поиска от Конгреса на САЩ да подкрепи инициативата на повишаване на сигурността на европейските съюзници и да
отпусне един милиард долара за засилване на американското военно присъствие в Европа, а НАТО обяви, че търси
дългосрочни мерки в отговор на кризата в Украйна.

Обама пристигна във вторник в Полша, която е първата спирка в четиридневната му обиколка из Европа, включваща още Белгия и Франция.

"Заради интервенцията на Русия в Украйна САЩ преразглеждат своето военно присъствие в Европа", съобщи Белият дом.

Инициативата предвижда по-голямо участие на американския боен флот във военноморските операции на НАТО, вкл."по-трайни дислокации" в Черно и Балтийско море.

Минути след като кацна във Варшава, Обама заяви, че европейската сигурност е "неприкосновена" и "крайъгълен камък" на сигурността на САЩ.

"Това е ангажимент който е особено важен в този момент", каза Обама, застанал пред редица американски и полски изтребители "F-16" на варшавското военно летище.

САЩ са готови за още санкции срещу Русия

Обама отново призова Русия да използва влиянието си сред проруските сепаратисти в Украйна, за да ги убеди да сложат оръжия.

 

На съвместна пресконференция с полския си колега Бронислав Коморовски, дадена след срещата им във Варшава, Обама се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми.

 

Но ако Русия продължи да дестабилизира обстановката в Украйна, то срещу нея ще бъдат подготвени още санкции, предупреди президентът.

 

Обама каза, че САЩ не са заинтересовани да заплашват Русия, но предупреди, че възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон ще отнеме известно време.

 

Той призова руския президент Владимир Путин да се срещне с новоизбрания украински лидер Петро Порошенко. Обама поясни, че ще предаде това послание на Путин, когато се срещне с него в края на седмицата във Франция по време на честванията на 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия.

 

Американският президент призова Путин да признае за легитимен избора на Порошенко за президент на Украйна.


Обама прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната. Полският президент Коморовски приветства обещанията на Обама. Той обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1.95 процента.


В програмата на Обама в Полша е предвидена и среща с ръководители на страни от Централна и Източна Европа, сред които и българският президент Росен Плевнелиев.

Посещението в Полша съвпада с полския Ден на свободата, тоест с годишнината от първите частично свободни демократични избори в Полша преди 25 години. На полска земя Обама ще се срещне с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

По-късно тази седмица президентът на САЩ ще бъде в Брюксел за срещата на върха на Г-7, а след това ще отпътува за Франция за тържествата по случай 70-годишнината от десанта в Нормандия, променил хода на Втората световна война.

 

НАТО: Русия да върне Крим на Украйна

Във вторник в Брюксел започна и среща на военните министри от страните членки на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да върне Крим на Украйна.

"Присъединяването на Крим към Руската федерация е незаконно, не го признаваме и за нас
полуостровът е част от Украйна, призоваваме Русия да го върне", заяви Расмусен.

Той за пореден път настоя за пълно оттегляне на руските войски от украинската граница.

краинската криза, на прага на НАТО, изправя пакта пред нова обстановка по отношение на сигурността, която изисква изработването на нови отбранителни планове Расмусен съобщи, че изготвянето на тези планове вече е в ход. Ще преценим какво още да направим; украинската криза показа, че обхватът на заплахите се разширява и става непредвидим", заяви Расмусен.

По думите му Русия е опитала да преначертае силово границите. Много е важно международната общност да окаже икономическа подкрепа на Украйна, заяви
генералният секретар.

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят във вторник в Брюксел дългосрочните мерки за отбрана на източните граници на алианса и за подобряване на способността му да отвръща на тактиката на Русия в Украйна.

През трите месеца от началото на кризата в Украйна НАТО изпрати изтребители и кораби на изток и увеличи военните си учения, за да създаде чувство на сигурност у източните си страни членки, които се чувстват обезпокоени от действията на Русия. В същото време алиансът даде да се разбере, че не планира военна намеса в Украйна.

"Най-сериозната заплаха за Европа"

"Ясно е, че това е най-сериозната заплаха за стабилността в Европа от края на Студената война", цитира Ройтерс посланика на САЩ в НАТО Дъглас Лют. Миналия месец върховният военен командващ на алианса ген. Филип Брийдлав коментира, че може би ще се наложи НАТО да обмисли постоянното разполагане на свои части в Източна Европа.

За това настоява най-вече Полша, но въпросът е деликатен, тъй като Русия смята, че това ще бъде нарушение на договора между нея и НАТО от 1997 г. Други държави членки на северноатлантическия пакт освен това отбелязват, че мярката ще бъде прекалено скъпа и военно неоправдана, отбелязва Ройтерс.

Има мнения, че вместо да разполага войски на Изток, НАТО би трябвало да повиши способността си да реагира бързо при кризи като предварително разположи екипировка в Източна Европа и има готовност да изпрати войски там. Според Ройтерс това може да е част от плана за повишаване на бойната готовност на алианса, който генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен разчита да бъде приет от лидерите на страните членки на срещата им на върха в Уелс през септември.

На днешната среща се очаква САЩ да повдигнат въпроса за необходимостта от увеличаване на бюджета за отбрана на страните членки след спада в резултат на глобалната криза през 2008 г.

Част от плановете, които вероятно ще бъдат обсъдени е и споразумението за увеличаване на числеността на персонала на Североизточното командване на НАТО в полския град Шчечин. Понастоящем командният център в Шчечин има персонал от 200 войници и офицери от Германия, Полша и Дания.

 

В отговор на присъединяването на Крим към Русия НАТО замрази всички форми на сътрудничество с Русия освен срещите в рамките на съвета НАТО-Русия. Посланиците на държавите от алианса и Русия се срещнаха в понеделник за първи път от март в Брюксел, но позициите им за кризата в Украйна останаха раздалечени.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?