Обама планира инициативи за контрол на ядреното оръжие с участието на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама планира в последната половин година от мандата си да излезе с редица инициативи по отношение контрола над ядреното въоръжение, включително евентуално да предложи на Русия да продължат с още пет години Договора за стратегическите настъпателни въоръжения. Това пише "Вашингтон пост". През последната седмица темата била обсъждана два пъти под егидата на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Американски официални лица посочват, че Обама иска съкращаването на ядреното въоръжение, което той активно подкрепяше от самото начало на управлението си, да стане "част от външнополитическото му наследство". Той продължава да смята за едно от най-важните си постижения Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, сключен с Русия през 2010 г.

"Правителството на САЩ проучва въпроса да предложи на Русия да продължат с още пет години ограниченията по този договор, чийто срок на действие е до 2021 г.", посочва "Вашингтон пост". "По този начин Обама ще може да гарантира, че споразумението ще остане в сила и при следващото правителство (на САЩ)."

Сред евентуалните други възможни инициативи, които експертите от Съвета за национална сигурност проучват, е обявяване, че САЩ "няма да използват първи ядрено оръжие", както и подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за забрана на ядрените взривове.

Американското правителство вижда необходимост от такъв документ, тъй като не може да получи от Сената ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

Разглежда се и възможността за снемане от въоръжение на по-голямата част от ядреното оръжие, съкращаване на модернизацията на "ядрената триада" на САЩ и отказ от приемането на въоръжение на нова крилата ракета с ядрена бойна глава.

"Вашингтон пост" отбелязва, че "засега не са взети никакви решения по въпроса". "Очаква се обаче Обама скоро лично да проучи възможните варианти" за нови инициативи за съкращаване на ядрените въоръжения, посочва вестникът.

Споделяне

Още от Свят