Обама подкрепи Порошенко, но му отказа специален статут на съюзник

Петро Порошенко и Барак Обама. Сн. БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама даде подкрепата си на украинския президент Петро Порошенко, но не форсира засилването на връзките между Киев и НАТО. Той прие във Вашингтон новия украински лидер и заяви, че Съединените щати ще продължат да мобилизират международната общност за постигане на дипломатическо решение на кризата в Украйна, съобщиха световните агенции.

Обама приветства действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец, както и ангажимента му да запази Украйна единна.

"Народът на Съединените щати подкрепя народа на Украйна", заяви Обама, седнал до Порошенко в Овалния кабинет.

Украинският президент е "правилният човек", който да ръководи страната си в трудно време, добави Обама.

Американският президент осъди руската агресия Крим и в някои райони в Източна Украйна и поздрави украинския си колега, че е бил сред инициаторите на "трудно решение", приемайки да предостави по-голяма автономия и амнистия на сепаратистите в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Обама за пореден път призова за изтеглянето на руските военни от територията на Украйна.

На пресконференция след срещата с Обама Порошенко от своя страна увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в страната си.

На въпрос на журналист дали е искал от Обама доставки на тежки въоръжения Порошенко отговори: "Помолих за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и получих положителен отговор".

Обама уточни обаче, че военната помощ ще включва само несмъртоносно оборудване.

Преди срещата Порошенко заяви пред Атлантическия съвет на САЩ, че Киев осъзнава, че в момента не може да настоява за влизане в НАТО.

"Достатъчно сме учтиви да не молим за членство в НАТО сега, но тази мисъл не ни напуска", заяви Порошенко.

Вашингтон засега не планира да предостави на Украйна статут на основен съюзник на САЩ извън НАТО, каквато молба бе отправил Киев, призна Порошенко.

"Президентът Обама ми отговори с "не". Той каза, че нивото на сътрудничеството в отбраната и сигурността между САЩ и Украйна е значително по-високо от характерното за сътрудничество с един основен съюзник извън НАТО, каквото има примерно Аржентина", поясни украинският лидер.

Киев разчита Вашингтон да го подпомогне в обучението на украинските въоръжени сили, а също и с най-нова военна техника.

"От САЩ бихме желали да получим военни инструктори, програми за подготовка и екипиране, радари, модерни средства за свръзка, системи за сигурност - каза той. - Имаме дълъг списък от възможности за сътрудничество. И ви уверявам, че видяхме
потвърждения за всичко това."

Съединените щати ще отпуснат на Украйна допълнително 53 милиона долара помощ, включително противооръдейна радарна установка.

Високопоставени източници от администрацията на Барак Обама,казаха днес, че 46 млн. долара целят укрепване на сигурността на Украйна, за да противостои на проруските сепаратисти в източната част на страната. Още 7 млн. долара са предвидени за хуманитарни доставки.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?