Обама подкрепи протестите срещу антиимигрантския указ на Тръмп

Обама подкрепи протестите срещу антиимигрантския указ на Тръмп

Бившият президент на САЩ Барак Обама наруши мълчанието си след напускането на Белия дом преди 10 дни и подкрепи с изявление протестите срещу антиимигрантския указ на своя наследник Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

"Президентът е фундаментално несъгласен с дискриминацията на хора въз основа на тяхната вяра или религия", заяви говорителят на Обама Кевин Люис.

В първото си изявление от името на бившия президент Люис каза, че Обама е трогнат от степента на ангажираност (в обществения живот), демонстрирана от хората из цялата страна.

"Действията на гражданите, реализиращи своето конституционно право да се събират, да се организират и да правят така, че представителите на властта да ги чуват - точно това ние очакваме да видим, когато на карта са поставени американските ценности", подчертава Обама в изявлението си.

Люис, цитиран от ДПА, отхвърли и твърдението на Тръмп, че неговата политика по въпроса за имиграцията е подобна на действията на Обама от 2011 г., когато той забрани издаването на визи за бежанци от Ирак за 6 месеца.

От канцеларията на Обама също разпространиха откъси от негова реч през ноември 2015 г., в която той нарича "позорна" идеята за забрана на влизането на мюсюлмани в страната.

АП добавя, че Тръмп и Белият дом яростно отричат, че новият президентски указ е насочен конкретно срещу мюсюлманите.

Споделяне

Още от Свят