Обама подкрепи желанието на Индия за постоянно място в Съвета за сигурност

Обама подкрепи желанието на Индия за постоянно място в Съвета за сигурност

Президентът на САЩ Барак Обама подкрепи в понеделник отдавнашното искане на Индия да получи статут на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като отражение на нарастващата глобална тежест на страната, съобщихя осведомителните агенции.

"Очаквам Съветът за сигурност на ООН да бъде реформиран и в него да бъде включена Индия", заяви Обама в реч пред индийския парламент в края на тридневното си пребиваване в Индия. То е част от 10-дневната азиатска обиколка на американския президент.

Това е важен жест от стана на Обама към неговите домакини и показва, че Вашингтон отдава голямо значение на засилване на връзките с Делхи, посочва АП.

От друга страна според агенцията една от основните цели на Индия по време на посещението на Обама бе именно да получи неговата подкрепа за амбицията си да бъде включена в групата на постоянните членове на Съвета за сигурност.

Заместник-съветникът по въпросите на националната сигурност към Белия дом Бен Роудс коментира, че изразеното от Обама становище отразява пълната подкрепа на Вашингтон за членството на Делхи в Съвета за сигурност. Помощник- държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Уилям Бърнс обаче заяви, че "това е един сложен и труден процес, като се има пред вид обхватът на въпросите, които трябва да бъдат обсъдени тепърва, и сигурно ще отнеме доста време".

По-рано днес при официалното му посрещане в индийската столица президентът на САЩ нарече днес Индия "световна сила". "Индия не е просто бързо развиваща се страна, тя вече е световна сила", обяви Обама и определи връзките между своята страна и Индия като "едно от определящите партньорства на 21-и век".

Обама обеща днес да работи в тясно сътрудничество с Индия в борбата с тероризма и предложи да помогне на Делхи да уреди спора с Пакистан за Кашмир, без да се намесва пряко. На пресконференция след среща с индийския премиер Манмохан Сингх Обама каза, че е в интерес на Индия и Пакистан да намалят напрежението в региона.

Конфликтът за Кашмир - хималайски район, населен главно с мюсюлмани, където бунтовници се стремят към независимост от Индия - е основна причина за търкания между двете съседни ядрени държави, откакто получиха независимост от Великобритания през 1947 г..

САЩ по традиция не се намесват в спора и Обама не направи изключение, допълва агенцията.

Премиерът на Индия призна, че един умерен Пакистан е от интерес за Индия и целия регион, но подчерта, че страната му не може да се ангажира с преговори, докато "терористичната машина в Пакистан е по-активна отвсякога".

Обама и Сингх обявиха, че страните им са се споразумели да си сътрудничат в борбата с тероризма чрез подобряване на мерките за сигурност на летищата и пристанищата. Американският президент съобщи, че САЩ ще предоставят разузнавателна информация на Индия, а индийският премиер обеща страната му да обърне още по-голямо внимание на неразпространението на ядрени оръжия.

Споделяне

Още от Свят