Обама подписа “Акта за свободата“ за ограничаване на следенето

Обама подписа “Акта за свободата“ за ограничаване на следенето

Президентът на САЩ Барак Обама подписа гласувания от Конгреса закон за ограничаване на правомощията на Агенцията за национална сигурност (АНС). Законът, известен като "Акт за свободата", спира възможността за събиране и съхранява данни за телефонните разговори и друга информация за американските граждани, които не са свързани с тероризъм.

Актът беше приет от Сената с 67 гласа срещу 32 против. Преди месец беше одобрен от Камарата на представителите на Конгреса.

Законът ще прехвърли на телекомуникационните компании отговорността да събират данните, до които властите ще имат достъп само със съдебно решение. Той обаче предвижда да бъде дадено отново право на Агенцията за националната сигурност да следи и подслушва т.нар. "вълци единаци". Това са лица, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността.

Агенцията за национална сигурност предизвика огромно възмущение в САЩ заради действията на бившия служител на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън. Той пусна за свободна употреба огромно количество секретни данни, от които ставаше ясно, че АНС е следила масово обикновени граждани.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?