Обама подписа закона, забраняващ визите за заподозрени в шпионаж и тероризъм

Обама подписа закона, забраняващ визите за заподозрени в шпионаж и тероризъм

Американският президент Барак Обама подписа в събота закона, позволяващ на САЩ да отказват визи на всеки, който е заподозрян в шпионаж или в участие в терористична дейност, съобщават световните информационни агенции.

На базата на въпросния закон, приет от Конгреса на 10 април, Вашингтон вече уведоми ООН, че отказва виза на новия посланик на Иран в организацията – Хамид Абуталеби.

Както е известно, той е бил член на студентската група, която завзе американското посолство в Техеран през 1979 г. и държа 52-ма американски граждани като заложници в течение на 444 дни.

Съобщението на Белия дом, че Обама е подписал закона, бе придружено от т.нар. президентска декларация при подписването. Президентите публикуват такава, когато искат да декларират, че според тях част от законодателния акт противоречи на конституцията и затова те възнамеряват да го игнорират или да го приложат по свое усмотрение.

"Aктовете на шпионаж и тероризъм срещу САЩ безспорно са изключително сериозни и аз споделям загрижеността на Конгреса, че лица, ангажирани в подобна дейност, може да използват прикритието на дипломацията, за да получат достъп до нашата страна", заявява Обама.

Президентът уточнява обаче, че ще третира закона като препоръчителен. Причината е, че според него той накърнява неговите правомощия във външната политика и дипломацията, гарантирани от американската конституция.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?