Обама пое отговорността за изборната загуба на демократите

Обама пое отговорността за изборната загуба на демократите

Президентът на САЩ Барак Обама пое отговорността за разочарованието на избирателите от бавното възстановяване на икономиката, довело до изборната победа на републиканците в проведените междинни избори. След тях Републиканската партия поема контрола върху долната камара на Конгреса и силно намали мнозинството на демократите в Сената. Републиканците освен това спечелиха съкрушително победа и в повечето от изборите за щатски събрания и за губернатори.

На пресконференция в Белия дом Обама заяви, че недоволството на избирателите от хода на икономическото възстановяване е причина за успеха на републиканците.

"Като президент аз поемем отговорността" за бавното възстановяване на растежа на разкриване на работни места, каза той. Демократът Обама добави, че желае да седне заедно с лидерите на двете партии, за да решат как да вървят напред заедно. По думите му това няма да бъде лесно, защото демократи и републиканци имат дълбоки различия по някои важни въпроси.

"Нито една партия няма да може да диктува накъде да вървим от днес", подчерта президентът на САЩ.

Обама обаче призна, че придобивките на републиканците на изборите означават, че той няма да може да прокара в Конгреса амбициозния си план за изменения в законодателството във връзка с промените в климата. Той поясни, че някои членове на Камарата на представителите са загубили местата си, защото са подкрепяли този план.

Обама каза още, че през следващите няколко седмици ще обсъди с лидерите на двете партии в Конгреса какви да бъдат следващите действия в областта на данъчната политика. Той добави, че ще изслуша идеите на републиканците за подобряване на системата за здравеопазване, но подчерта, че няма да се отказва от закона.

Информационните агенции цитират и признание на Обама, направено на същата пресконференция, че не е съумял да промени естеството на политиката във Вашингтон по време на първите две години от мандата си. Той поясни, че неговата администрация се е съсредоточила върху възстановяването на икономиката и приемането на важни закони като реформите в здравната и финансовата система.

"Толкова бързахме да свършим нещата, че не можахме да променим начина, по който те се вършат", каза президентът на САЩ.

В кампанията си преди да бъде избран през 2008 г. Барак Обама обеща да промени политическата практика във Вашингтон и да внесе духа да двупартийността. Но през кампанията за настоящите частични избори републиканците остро го критикуваха, че прокарва закони само с гласовете на свои съпартийци, без да отчита мнението на опозицията, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят