Обама поигра футбол с робот в Япония и се "оплака", че му побелява косата

Американският президент Барак Обама поигра футбол с малкия японски хуманоиден робот Асимо, който може да тича, да скача и да рита топка, съобщи Франс прес.

Срещата между американския президент и роботчето се състоя в Националния музей на науката и иновациите в Токио, където Обама е на посещение от сряда.

"Много ми е приятно, че се срещаме", заяви роботът на Обама, който усмихнат му отвърна: "На мен също ми е много приятно".

Висок колкото 12-годишно хлапе, роботът Асимо, дело на компанията Хонда, първо направи демонстрация пред президента на всичките движения, които може да изпълнява, а после се похвали, че може да рита и футболна топка.

"ОК! Тогава да поиграем!", предложи Обама на Асимо и роботчето веднага изпрати със силен шут топката към президента, който обаче успя да я блокира с излъсканата си черна обувка.

"Я виж ти, това е по-скоро впечатляващо", каза Обама, преди роботът да започне да подскача из залата.

"Признавам, че това роботче малко ме стряска, защото изглежда така живо", добави президентът.

Асимо е създаден в рамките на проект отпреди 20 години за разработване на роботи, които могат да помагат на възрастни хора или да изпълняват опасни задачи вместо човека.

Асимо е контролиран с преносим компютър. Той може да се качва по стълби, да хваща предмети и е първият от този тип роботи, които могат да тичат почти като човек.

Обама бе приет в четвъртък от император Акихито и императрица Мичико на частна аудинеция в двореца.

Президентът се пошегува, че предишния път, когато се е срещнал с императорската двойка, през ноември 2009 г., не е имал нито един сив косъм.

"Вие имате много тежка работа", отговори му император Акихито.

След това президентът на САЩ отиде на среща с японския премиер Шиндзо Абе.

"Моето посещение тук, мисля, за пореден път дава израз на моето дълбоко убеждение, че силните американско-японски отношения са добри не само за нашите страни, но и за света", подчерта Обама. Той допълни, че Северна Корея е заплаха за Азия.

Абе заяви, че ще обсъди с Обама бъдещето на "крайно необходимия и незаменим" съюз между Токио и Вашингтон.

Япония е първи етап от обиколка на президента на САЩ в Източна Азия, чиято основна цел е да покаже, че световната свръхсила пренасочва стратегическия фокус на външната си
политика от Близкия изток към Азиатско-тихоокеанския регион, както и да даде гаранции на американските съюзници там на фона на нарастващата мощ и териториалните претенции на Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят