Обама поиска от Меркел решение на дълговия проблем на Гърция

Американскиятк президент Барак Обама е поискал от германския канцлер Ангела Меркел да се реши дълговият проблем на Гърция, съобщава гръцкият в. "Прото тема".

Само седмица след като беше преизбран, президентът на САЩ поиска в телефонен разговор с германския канцлер окончателно решение на дълговата криза в еврозоната и незабавни процедури за решаване на гръцкия въпрос, посочва изданието. "Трябва да има окончателно решения за Гърция и еврозоната", заявил Обама в разговора, състоял се вчера.

Според информацията американският президент е разговарял и с премиерите на Италия и Испания Марио Монти и Мариано Рахой.

Намесата на Обама следва да се прибави към явното разногласие между Германия и американците по отношение решаването на проблема с дълга на Гърция и кризата в еврозоната като цяло, пише "Прото тема".

В последните часове все повече американски медии се обявиха в подкрепа на ново отписване на част от гръцкия дълг и срещу позицията на Берлин, че трябва да се удължи срокът на програмата, като дългът достигне 120 на сто от брутния вътрешен продукт през 2022 г. вместо през 2020 г.

Вчера агенция Блумбърг излезе с публикация в подкрепа на отписване на гръцкия дълг. Според агенцията, ако това не стане, европейците ще са отговорни за загубата на собствените си пари при фалит на Атина. Дилемата, която стои пред Европа, е отписване на дълга или фалит на Гърция и излизането ѝ от еврозоната, посочва Блумбърг.

Германските медии поддържат противоположната теза като посочват, че второ отписване на дълга ще бъде скъпо платено от германския данъкоплатец. Според списание "Шпигел" вероятната цена за Германия би достигнала 17,5 милиарда евро, посочва "Прото тема".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани