Обама поиска Путин да остави Студената война в миналото

Обама поиска Путин да остави Студената война в миналото

В Русия трябва да разберат, че подходите към Вашингтон от време на Студената война са минало, заяви американският президент Барак Обама в петък, дни преди първата си визита в Москва откакто пое държавното управление на САЩ през януари 2009 г.

Обама каза още, че ще се опита да обясни това на руския премиер Владимир Путин по време на започващото на 6 юли и продължаващо до 8 юли посещение в Русия.

В интервю за Асошиейтед прес Обма посочи, че бившият президент на Русия и сегашен премиер - Владимир Путин "стои с единия крак на стария път на развитието на отношенията, а с другия е стъпил на новия път”.

Обама отбеляза обаче, че САЩ развиват "много добри отношения" със сегашния президент на Русия Дмитрий Медведев, който наследи на поста Путин миналата година.

По-късно руският премиер реагира на изказването на Обама.

"Ние не умеем да стоим разкрачени между миналото и бъдещето, ние твърдо стоим на краката си и винаги гледаме в бъдещето. Ако стоим с единия крак в миналото, е другият е напред, знаете ли, имаме една народна, не много литературна дума - ние не умее да стоим разкекерчени, ние стоим твърдо стъпили на краката си", заяви Путин.

В интервю за ИТАР-ТАСС пък Обама посочи, че САЩ се стремят "да изграждат отношенията с Русия въз основа на равенството“.

"Русия е велика страна с изключителна култура и традиции. Тя остава сред най-могъщите държави в света. Според мен, тя има колосален потенциал като сила за поддържане на стабилността и процъфтяването на международната общност", посочи Обама.

Той припомни, че през последните години "имаше период, в който руско-американските отношения не бяха на висота".

"След като поех поста си, заявих, че искам да натисна "копчето за рестартиране" на отношенията между САЩ и Русия", каза американският президент.

Според него се разкриват сериозни възможности за двустранно сътрудничество в сферите на икономиката, отбраната, борбата с терористичната заплаха в двете държави, разширяването на търговията, а също и в "конструктивното реагиране на въпроси като Иран".

Обама припомни, че Русия и САЩ са ядрени държави, следователно върху тях лежи и специална отговорност. По думите му двете страни трябва да я носят "тъй, че да съдействат за укрепване на мира".

Държавният глава на САЩ каза още, че "непременно би желал" да обсъди в Москва и други въпроси на сигурността, главно неразпространението на ядреното оръжие. Трябва да създадем здрава основа за взаимодействието в тази сфера за цялата международна общност.

Лидерската роля на Русия тук е от ключово значение, подчерта американският президент.

Той изрази надежда, че предстоящите разговори в Москва ще му помогнат "по-добре да схване" политическите подходи на руските лидери и онова, което буди безпокойството им. "Да се надяваме, че от своя страна те ще стигнат до извода, че с мен може да се работи ефективно", добави президентът на САЩ.

Руският президент Дмитрий Медведев пък публикува в своя видеоблог поредното обръщение, което приключи с думите на Кенеди след Карибската криза: "Дори ако не успеем сега да сложим край на всички наши разногласия, поне ще можем да направим света сигурен, въпреки че различията остават".

Според Медведев Русия и САЩ "имат нужда от нови общи взаимноизгодни проекти и в бизнеса, и в науката, и в културата". "Время новостей" цитира обаче "високопоставен руски източник", според който никоя от страните изглежда няма "конкретни солидни идеи" за възможни допирни точки в тези сфери.

Предстоящата визита на Обама се коментира широко в американската и руска преса.

"Обама трябва да сложи в багажа си и книгата "Братя Карамазови" на Достоевски, защото модерната Русия на Владимир Путин, към която той ще отпътува, се бори със същите политически проблеми, като тези, описани от Достоевски преди 130 години, пише американският вестник "Вашингтон таймс", цитиран от БТА. Тогава Достоевски е написал, че хората със задоволство ще изтъргуват свободата си срещу храна и сигурност, припомня изданието и допълва, че подобно нещо се е случило и в сегашна Русия, на която Путин е предложил чудеса, тайнственост и власт в замяна на анархичната свобода.

В Москва Обама ще се сблъска с една горда, но и сприхава Русия. Руските лидери не са сигурни какво повече искат от САЩ, освен това да бъдат уважавани и вземани на сериозно от тях, отбелязва още вестникът.

"Ню Йорк таймс" коментира, че Русия иска да върне влиянието си върху бившите съветски републики, най-вече над Грузия и Украйна, но тази нейна амбиция е влошила отношенията между Москва и Вашингтон до степента на влошаване от времето на студената война. Според изданието този въпрос най-вероятно ще бъде водещ в разговорите между руския президент Дмитрий Медведев и американския му колега Обама в понеделник.

"Независимая газета" от своя страна пише, че руснаците се надяват да бъде сложен край на "почти студената война" в двустранните връзки, оформила се към края на управлението на Буш.

"Комерсант" отбелязва, че Русия и САЩ все още не могат да се споразумеят за начина и мащаба на съкращенията в стратегическите си арсенали

Според вестника, двамата президенти планират да подпишат в понеделник рамков документ, който да послужи за основа на нов договор за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения.

Очаква се този документ да бъде основният резултат от срещата на високо равнище, допълва изданието. По данни на "Комерсант" обаче, Москва и Вашингтон все още не са се разбрали за таваните на ядрените бойни заряди и носителите им.

Освен това Москва обвързва бъдещите договорености с плановете на САЩ да разположат своя противоракетна отбрана в Европа. Русия настоява също новият договор да намали и стратегическите неядрени оръжия, но САЩ са против тази идея, твърдят източниците на изданието.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?