Обама поиска съвет от краля на Саудитска Арабия

Американският президент Барак Обама направи поредна крачка към подобряване на отношенията с мюсюлманския свят, като поиска съвет от "пазителя на двете светини" саудитския крал Абдула, съобщи Асошиейтед прес.

"Смятах, че е много важно да дойда на мястото, където се е зародил ислямът, да поискам съвета на Негово Величество и да обсъдя с него редица въпроси, с които се сблъскваме тук в Близкия изток", обърна се Обама към саудитския крал по време на посещението си в кралския конезавод в пустинята край Рияд.

Американският президент нарече Абдула мъдър и справедлив, след което изрази увереност, че САЩ и Саудитска Арабия могат да постигнат напредък по редица въпроси от взаимен интерес.

В Рияд Обама обсъди със саудитския монарх въпроси от арабско-израелския мир до иранската ядрена програма. Американският президент вероятно ще поиска помощта на саудитците по въпроса със стотината йеменци, затворени в Гуантанамо. САЩ преговаряха в продължение на месеци със саудитското кралство и Йемен за възможността затворниците да бъдат изпратени в саудитски център за рехабилитация на терористи.

По-рано в сряда кралят лично посрещна Обама на летището в Рияд. Обама и Абдула имаха кратък разговор на чаша ароматно арабско кафе с кардамон, седнали в позлатени кресла пред обективите на журналистите, след което се оттеглиха, за да продължат преговорите на четири очи.

Саудитска Арабия е първата спирка на американския президент по пътя му към Кайро, където Обама ще изнесе важната си реч, за която даде заявка още по време на предизборната си кампания. Дългоочакваното слово на президента има за цел да постави нов тон в сложните отношения на САЩ с мюсюлманския свят.

Преди да отпътува от Вашингтон, американският президент даде интервю за телевизия Би Би Си, в което заложи тона на близкоизточната си обиколка с думите: "Това, което искаме, е отворен диалог". По думите му " в мюсюлманския свят битуват грешни представи за Запада", а "очевидно на Запад също има някои грешни представи по отношение на ислямския свят".

Споделяне

Още от България