Обама поиска замразяване на част от бюджетните разходи

Обама поиска замразяване на част от бюджетните разходи

Американският президент Барак Обама възнамерява да поиска от Конгреса да замрази част от бюджетните разходи в периода 2011-2013 година, съобщи в сряда АП.

Замразяването ще засегне малка част от разходите и по-специално част от програми за 477 млрд. долара на различни държавни ведомства.

Не става дума обаче за бюджетни съкращения с посочената сума. През първите години ще бъдат икономисани само 10-15 млрд. долара. Но за десетилетие правителството се надява да спести около 250 млрд. долара.

Някои от ведомствата ще получат повече бюджетни средства, докато на други ще се наложи да си свият разходите.

Няма да бъдат орязвани разходите за отбрана, помощите за ветерани, за чужди държави и за националната сигурност.

Успоредно с това Обама предлага да се разшири подпомагането на семействата от средната класа. Домакинства с доходи до 85 хиляди долара на година ще получат данъчни облекчения в размер на сумите, които харчат за издръжка на децата. Програмата засяга и домакинства с годишен доход до 115 хиляди долара.

Американската администрация нееднократно е критикувана от републиканското малцинство в Конгреса за прекалено бързия ръст на държавните разходи. През 2009 г. бюджетният дефицит достигна 1.4 трилиона долара, надвишавайки три пъти предишния рекорд.

В годишната реч "За състоянието на съюза", която ще произнесе пред Конгреса в сряда, президентът ще постави акцент върху създаването на нови работни места и икономическия растеж. "Най-лошото, което можем да направим, когато икономиката е слаба, е да увеличим данъците", каза Обама.

Няма магическо решение за огромния бюджетен дефицит, подчерта президентът. "Надявам се, че и демократите, и републиканците в Конгреса ще се присъединят към мен в усилията за решаване на проблема, вместо да се опитват да прехвърлят вината на някой друг", каза Обама.

Той очаква министърът на финансите Тимъти Гайтнър и икономическият съветник на Белия дом Лари Съмърс да останат на постовете си. "Те са мои чудесни съветници и мисля, че и в бъдеще ще са такива", каза президентът в интервю за Ей Би Си.

Същевременно Обама изрази най-силна подкрепа за втори мандат на председателя на Управлението за федерален резерв (централната банка) Бен Бърнанке и заяви, че той върши добре работата си, предаде Ройтерс.

"Той има най-силната ми подкрепа. Мисля, че си върши добре работата", каза още Обама в интервюто. "Начело на Федералния резерв имаме нужда от човек, който да гарантира, че напредъкът в стабилизирането на икономиката ще продължи и аз мисля, че най-подходящ за това е Бърнанке", посочи Обама.

Предстои Сенатът да гласува тази седмица дали председателят на централната банка да бъде преизбран за втори четиригодишен мандат, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?