Обама "помилва" две пуйки за Деня на благодарността

Президентът на САЩ Барак Обама помилва две пуйки по случай Деня на благодарността, съобщиха световните агенции.

Този ритуал датира от президентството на Ейбрахам Линкълн (1861-1965 г.). Тогава той подарява живота на подарената му пуйка, което става в навечерието на Деня на благодарността, честван всеки четвърти четвъртък от ноември. За този празник в САЩ се жертват милиони пуйки, но две "късметлийки" отървават клането.

"Една от отговорностите ми като ръководител на най-силната страна в света е да помилвам две пуйки“, каза Обама в розовата градина на Белия дом в присъствието на дъщерите си Малия и Саша и една от помилваните пуйки – 20-килограмовата Епъл (Ябълка).

Денят на благодарността (последният четвъртък от месец ноември) отбелязва спомена за помощта, оказана от местните индианци на дошлите в Америка първи европейски заселници през 17 век.

Актрисата Анджелина Джоли пък не празнува Деня на благодарността, тъй като го смята за отражение на не най-достойната страница в историята на Америка.

Актрисата "мрази този празник и за разлика от повечето американци не иска да се опитва да пренаписва историята", заяви приятел на Анджелина и съпруга ѝ Брад Пит в интервю за телевизия Фокс нюз, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Да празнуваш Деня на благодарността означава да одобряваш това, което са вършили първите заселници с коренните жители на Америка - индианците. Доминиращото положение на една култура над друга не е в нейния стил", добавя той.

За да избегне недоразуменията, актрисата напусна САЩ за времето на празника заедно с Брад Пит и децата им.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?