Обама потвърди, че САЩ няма да пращат войски в Ирак

Президентът Барак Обама потвърди, че САЩ няма да пращат сухопътни войски в Ирак за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД). В реч във военновъздушната база Макдил в Тампа, щата Флорида, Обама подчерта, че въздушните удари ще са основният
принос на САЩ в борбата срещу ИД, както и координирането на международната коалиция срещу тези екстремисти, в която по думите му вече влизат над 40 държави.

"Искам да бъда ясен. Намиращите се в Ирак американски сили нямат и няма да имат бойни задачи", каза Обама.

"Не можем да заемем мястото на арабските страни при обезопасяването на собствения им регион", изтъкна Обама.

Той посочи, че САЩ ще нанасят въздушни удари и ще помагат при обучението и екипирането на местните сили.

Изказването на Обама дойде ден след като председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси допусна възможността в борбата срещу ИД да се включат американски сухопътни войски на изслушвания в Конгреса.

Изказването му обезпокои някои демократи.

"Като ваш главнокомандващ няма да пращам вас и другите ни въоръжени сили да водите още една сухопътна война в Ирак", увери Обама военнослужещите от военновъздушната база Макдил.

Подкрепата за "Ислямска държава" онлайн е нараснала, откактозапочнаха американските въздушни удари в Ирак, заяви пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ директорът на ФБР Джеймс Коми, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още от Свят