Обама праща още 30 000 войници в Афганистан

Обама праща още 30 000 войници в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама обяви във вторник, че през първата половина на 2010 г. ще изпрати допълнително 30 000 войници в Афганистан, с което общият брой на американските военни там ще достигне 100 000 души, предадоха световните агенции. Допълнителното подкрепление ще бъде изтеглено до 18 месеца. В реч във военната академия в Уест Пойнт Обама представи новата американска стратегия за Афганистан, която наблюдатели оценяват като рискована от политическа и военна гледна точка.

"Уолстрийт джърнал" пише, че обявяването на точна дата за изтегляне е било неочаквано. Американската администрация се надява, че ще успее да притисне Кабул да реформира корумпираното си управление. В същото време, предлаганата стратегия предвижда Белият дом да върне войниците обратно у дома преди изборите през 2012 г.

В произнесената реч Обама превърна Афганистан в своя война. Той говори във величествената и солидна зала "Айзенхауер", пред море от облечени в сиви униформи кадети.

По време на 35-минутната реч, прекъсвана само 5 пъти от аплодисменти, президентът заяви, че изпращането на тези военни е жизнено важно за националните интереси на САЩ. Целта е да се ускори предаването на контрола върху сигурността на афганистанските сили и американските части да се изтеглят от страната, което според стратегията трябва да започне през юли 2011 г.

"Оттам бяхме нападнати на 11 септември и в момента, в който ви говоря, Ал Каида готви нови атентати", каза Обама. Той допълни, че Афганистан и Пакистан са "епицентър на насилствения екстремизъм на Ал Каида".

Обама изрази увереност, че съюзниците на САЩ в Афганистан също ще изпратят допълнителни части в страната.

"Трябва да се обединим, за да завършим тази война с успех. Защото тук е заложено не само доверието в НАТО. Заложена е сигурността на нашите съюзници и на света", посочи Обама.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по-късно в телевизионно изявление, че очаква съюзниците да осигурят най-малко още 5000 войници за Афганистан, а вероятно няколко хиляди повече

В речта си Обама каза още, че Афганистан се е върнал назад през последните години. Той заяви, че вече няма да дава карт-бланш на афганистанското правителство и добави, че в замяна за американската помощ настоява правителството на Хамид Карзай да се бори с корупцията.

Афганистан не е Виетнам

Обама отхвърли всякаква аналогия между войната в Афганистан с тази във Виетнам. "Има хора, които смятат, че Афганистан е втори Виетнам, те твърдят, че ситуацията в Афганистан не може да се стабилизира и ще направим най-добре, ако съкратим загубите си и се изтеглим бързо. За разлика от Виетнам, сега сме съюзници с широка коалиция от 43 страни, което потвърждава законността на действията ни. За разлика от Виетнам не сме изправени пред въстание, широко подкрепяно от населението. И което е най-важното - обратно на Виетнам, американците станаха жертви на ужасни атентати, дошли от Афганистан, и още са цел на същите терористи", каза Обама.

Ген. Маккристъл е удовлетворен

Командващият американските части в Афганистан генерал Стенли Маккристъл приветства новата стратегия на Барак Обама. Генералът беше поискал подкрепление от 40 000 души и висши представители на Пентагона се надяват партньорите от НАТО да съдействат с около 10 000 допълнителни войници.

"Яснотата, ангажиментът и решимостта, изразени в речта на президента, са голям напредък за установяването на сигурност в Афганистан и за елиминирането на убежищата на терористите, които заплашват сигурността в района и по света", посочи генералът.

Изпращането на 30 000 американски войници допълнително в Афганистан, ще увеличи военните разходи с 25 до 30 милиарда долара за фискалната 2010 г., съобщи представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Увеличавайки общия брой на военните до 100 000, като в същото време ограничава времето, през което ще бъдат разположени в Афганистан, Обама явно се опитва да намери среден път между предложението на ген. Маккристъл, който преди три месеца поиска да не се посочва краен срок за изтегляне на войските, и настояванията за по- ограничен ангажимент.

По време на предизборната си кампания през 2008 г. Обама, който тогава беше сенатор, определи войната в Ирак като безсмислена и скъпа, отклоняваща усилията от "правилната" война в Афганистан.

Лондон и Париж призоваха за подкрепа на стратегията

Британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози призоваха за подкрепа за стратегията на Барак Обама за Афганистан.

Саркози заяви, че "дава пълната си подкрепа за плановете на Обама и призова "всички страни, които искат да помогнат на афганистанския народ, да ги подкрепят". Въпреки това Саркози заяви, че Париж ще изчака до международната конференция за Афганистан през януари, за да прецени дали да увеличи приноса си от сега разположените почти 4 000 френски военнослужещи, полицаи и цивилни лица в Афганистан.

Великобритания, която има втория по численост контингент в Афганистан пък потвърди, че ще изпрати още 500 войници.

Талибаните: Ще засилим съпротивата

В отговор на обявената от САЩ стратегия талибаните заявиха, планът планът на Обама няма да проработи и само ще засили тяхната непоколебимост.

"Тази стратегия на врага няма да му е от полза. Колкото повече войници изпраща врагът срещу нашите афганистански муджахидини, толкова повече те са решени да увеличат броя си и да засилят съпротивата си", изтъкват талибаните в изявление, изпратено до медиите в електронно писмо.

Споделяне

Още от Свят