Обама пред ООН: САЩ са готови да работят с Русия и с Иран за изход от сирийската криза

Путин отново поиска сътрудничество с Асад и критикува износа на демократични революции

Обама пред ООН: САЩ са готови да работят с Русия и с Иран за изход от сирийската криза

В речта си пред Общото събрание на ООН по време на неговата 70-та годишна сесия президентът на Съединените щати Барак Обама изрази готовност да работи с Русия и Иран за преодоляване на кризата в Сирия, без обаче да пропусне да упрекне Москва за анексирането на Крим, ролята ѝ в Източна Украйна и подкрепата ѝ за сирийския президент Башар Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца", предадоха осведомителните агенции от Ню Йорк.

Визирайки позицията на Русия спрямо Асад, Обама разкритикува логиката на определени държави да подкрепят тирани като Башар Асад под претекст, че алтернативата ще е по-лоша.


Руският президент Владимир Путин от своя страна каза пред Общото събрание на ООН, че ще е огромна грешка да не се сътрудничи с режима в Дамаск. Той призова за създаване на широка коалиция с участието на мюсюлмански държави срещу джихадистката групировка.

По-късно в кулоарите на сесията президентите на САЩ и Русия ще имат първата си от ноември миналата година двустранна среща.

Oбама: САЩ не искат нова Студена война

САЩ не са съгласни с тази логика, според която хора от типа на Асад трябва да останат на власт, защото алтернативата е още по-лоша, изтъкна Обама и припомни, че сирийският президент продължава войната срещу собствения си народ и използва такива антихуманни средства като варели бомби.

Обама каза, че Съединените щати са готови да работят с всички страни, в това число с Русия и Иран, за намиране на изход от сирийската криза. Трябва обаче да признаем, че след толкова пролята кръв и такива кланета, не може да има завръщане към статуквото отпреди войната, подчерта същевременно американският президент.

Споменавайки Русия, Обама каза, че САЩ не искат завръщане към епохата на Студената война с тази страна.

Използването на санкции срещу Русия не е свидетелство за стремеж на САЩ да се върнат към Студената война, заяви Обама.

Той обаче изтъкна, че светът не може да не предприеме нищо, когато Русия нарушава безнаказано суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Обама посочи, че ако няма последици за руското анексиране на Крим, то подобно нещо може да се случи на всяка друга страна от ООН.

Връщайки се към темата за решаване на сирийската криза, Обама каза, че за уреждането на този конфликт не е достатъчна военна сила, а е необходим и политически преход към власт без Асад.

Путин: Износът на демократични революции влошава ситуацията

Путин заяви пред ООН, че износът на т. нар. демократични революции влошава ситуацията в съответните страни, но за съжаление продължава, като така критикува Съединените щати и техните съюзници. Той призова онези, които са отговорни за създаването на сегашната конфликта ситуация в Близкия изток и са допуснали разпространението на тероризма, да понесат своята отговорност. 

Руският президент разкритикува лицемерните изявления за борба с тероризма на онези, които използват екстремистите за свои цели. 

Уреждането на конфликтите в Близкия изток ще спре потока от мигранти към Европа и тогава бежанските лагери ще изчезнат, увери Путин. 

Той призова за отнасяне с уважение към различните държави и срещу налагането на единен модел на развитие.

Действията на държави в заобикаляне на резолюции на ООН са незаконни, предупреди руският президент. Той не изключи възможността за реформиране на световната организация, но подчерта, че това не бива да става за сметка на подкопаването на нейния авторитет.

Путин осъди едностранните санкции без мандат на ООН, визирайки онези, наложени от Запада на Русия заради Украйна. Те се превърнаха в средство за отстраняване на конкуренти на пазара, увери той.

Според руския президент украинската криза е резултат от логиката на усвояване на нови геополитически пространства. Нямаше причини за разширяването на НАТО на изток и усвояването на нови геополитически пространства не можеше да не доведе до сблъсък на интереси, изтъкна той.

Путин предупреди, че украинската криза може да бъде решена само въз основата на Минските споразумения. Заплахите и силата на оръжията няма да гарантират териториалната цялост на Украйна, изтъкна той.

Когато руският президент започна речта си, украинската делегация на годишната сесия на ООН напусна залата, отбелязва ТАСС. 

Дипломатически совалки преди срещата Обама-Путин

Сутринта местно време в Ню Йорк за втори пореден ден се срещнаха външните министри на двете страни Сергей Лавров и Джон Кери, за да подготвят разговора между двамата президенти. "Обсъдени бяха въпросите за уреждане на ситуацията в Сирия, изпълнение на договореностите за иранската ядрена програма и други аспекти на обстановката в Близкия изток и Северна Африка", съобщи руското външно министерството.

Вчера Лавров и Кери също разговаряха за положението в Сирия. Според руското външнополитическо ведомство сред другите обсъждани теми са били уреждането на украинската криза и взаимодействието в ООН.

В речта си американският президент засегна още редица теми. Обама призова за отменяне на американското ембарго спрямо Куба. Вярвам, че нашият Конгрес ще вдигне неизбежно ембаргото срещу Куба, което не трябва да действа повече, каза Обама и допълни, че САЩ ще продължат да защитават правата на човека в карибската островна страна по пътя на дипломатическите, търговските и човешките отношения.

Говорейки за споразумението по иранската ядрена програма, американският президент каза, че то е позволило да се избегне война. Ако тази сделка бъде изпълнена, това ще позволи да се избегне потенциална война и да се укрепи световният мир, заяви Обама. Той определи споразумението като пример за силата на международната система.

Споменавайки Либия, американският президент каза, че западната коалиция е можела и е била длъжна да направи повече, за да запълни вакуума там, оставен след свалянето от власт на Муамар Кадафи. Независимо от това, че ние помогнахме на либийския народ да сложи край на управлението на тирана, нашата коалиция можеше и трябваше да направи повече, за да запълни останалия там вакуум, призна Обама. Той предупреди, че подобни ситуации не бива да се допускат в бъдеще.

Обама предупреди страните членки на ООН, че рискуват да се провалят, ако не работят заедно, за да разрешат проблемите по света. Работата на ООН остава незавършена 7 десетилетия след нейното основаване, подчерта американският президент. Той предупреди, че "опасните настоящи рискове ни теглят обратно към един по-мрачен, по-объркан свят".

Ние разбираме, че САЩ не могат да решат световните проблеми сами. Ние няма да постигнем успех, ако не работим с другите страни, отбеляза Обама.

Американският президент посочи, че не може и да става дума за нагаждане към такъв апокалиптичен култ, какъвто изповядва джихадистката групировка "Ислямска държава". Съединените щати няма да се извиняват и оправдават за това, че използват военната си сила като част от широка коалиция срещу тази организация, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?