Обама предлага бюджет от 4 трилиона долара и данък за американските компании в чужбина

Обама предлага бюджет от 4 трилиона долара и данък за американските компании в чужбина

Проектобюджетът за финансовата 2016 година на президента на САЩ Барак Обама на стойност 4 трилиона долара предвижда извънреден еднократен данък от 14 процента върху печалбите, натрупани от американски компании извън страната, както и налог от 19 процента за бъдещите корпоративни печалби в чужбина. Бюджетът ще бъде внесен в понеделник в Конгреса, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции.

В документа е заложен дефицит от 474 милиарда долара или напълно управляеми 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. До 2025 година предвиденият дефицит е 687 милиарда долара, а дългът ще нараства всяка година, но ще остане на равнище 75 процента от БВП, уточнява Ройтерс позовавайки се на представител на президентството.

Постъпленията от 14-процентовия данък ще бъдат използвани за финансиране на големи инфраструктурни проекти - изграждане на автомагистрали, мостове и транзитни съоръжения на стойност 478 милиарда долара - както и за покриване на дефицита на доверителния фонд за финансиране на автомагистралите (Highway Trust Fund).

Проектозаконът за финансите е преди всичко декларация за политически намерения, тъй като за да бъде приложен трябва да бъде одобрен от доминирания от републиканците Конгрес, което изглежда малко вероятно, отбелязва Ройтерс. Двата проекта за облагане с данък се вписват в по-общата воля да се реформира данъчната система, за да се помогне на домакинствата от средната класа.

"Преходният данък (14 на сто) означава, че компаниите ще бъдат длъжни да платят данъци в САЩ незабавно върху всеки 2 трилиона долара, които притежават в чужбина, вместо да бавят безкрайно плащането на данъците си", посочи представителят на Белия дом.

Проектобюджетът предлага данък от 19 процента върху всички печалби на американските компании в чужбина, като им предоставя данъчен кредит върху вече платените данъци в други държави.

Досега компаниите не трябваше да плащат данъци върху печалбите си в чужбина, ако не ги връщат обратно в САЩ.

В проектобюджета Обама предлага също 7,4 милиарда долара за финансиране на технологии в областта на чистата енергия и 4 милиарда долара за насърчаване на американските щати по-бързо и в по-голяма степен да намалят емисиите от електроцентрали.

Споделяне

Още от Свят