Обама предлага икономическа помощ на Северна Корея в замяна на ядрено разоръжаване

Обама предлага икономическа помощ на Северна Корея в замяна на ядрено разоръжаване
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е готов да помогне на Северна Корея да възстанови икономиката си и приключи международната си изолация, ако Пхенян спре със заплахите и най-накрая пристъпи и към ядрено разоръжаване, съобщиха световните агенции в четвъртък.

В края на едноседмичната си обиколка в Азия, Обама заяви в Сеул, че заедно с южнокорейския президент И Мюн-бак са се споразумели, че Северна Корея трябва да приключи с модела на провокационно поведение с цел повече отстъпки, но без да решава основния проблем.

Малко преди пристигането на Обама в Сеул Северна Корея предизвика морски конфликт с южната си съседка, а по-рано този месец обяви, че е произвела нови количества плутоний, който може да се ползва за военни цели.

"Нашето послание е ясно. Ако Северна Корея е готова да предприеме конкретни и необратими стъпки, за да изпълни задълженията си и прекрати ядрената си програма за оръжия, Съединените щати ще подкрепят икономическа помощ за Пхенян и ще подпомогнат пълната ѝ интеграция в Общността на народите", заяви Обама, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че вратата е отворена за решаване на ядрения спор с КНДР и обяви, че на 8 декември американският пратеник Стивън Босуърт ще посети Северна Корея за преки преговори с режима в Пхенян. Това ще са първите преки двустранни преговори между Вашингтон и Пхенян, откакто Обама встъпи в длъжност.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, Обама не би се съгласил, ако не е бил сигурен, че Пхенян ще отговори реципрочно като се върне на масата за преговори.

"Надявам се, че приемайки нашето предложение, Северна Корея ще осигури безопасност за себе си, ще подобри качеството на живот на своя народ, и ще отвори пътя към ново бъдеще", каза И Мюн-бак.

Южна Корея е последният етап от азиатската обиколка на президента на САЩ, който преди това посети Япония, Сингапур и Китай.

Споделяне

Още от Свят