Обама представи либерален дневен ред за втория са мандат

Борбата с промените в климата и укрепването на правата и свободите се превръщат в приоритет

Обама представи либерален дневен ред за втория са мандат

Президентът на САЩ Барак Обама отправи силен призив за действие, като представи либерален дневен ред и прикани американците да си върнат духа на отците основатели. Това направи сегашната му реч  по-вдъхновяваща от до голяма степен разочароващото му обръщение от 2009 г. Такава е преобладаващата в американските и западните медии оценка за речта на Обама, произнесена пред близо милион души във Вашингтон при полагането на клетва и встъпването във втория му президентски мандат.

Борба срещу климатичните промени

Агенция Ройтерс поставя акцент върху заявката на Обама да поведе борба срещу климатичните промени през втория си мандат. Това беше едно неочаквано обещание, което поставя този зареден с политическо напрежение въпрос сред вътрешнополитическите приоритети на президента редом с контрола върху продажбите на оръжия и имиграционната реформа, отбелязва агенцията.

Обама обвърза климатичните промени с опустошителните метеорологични феномени и пожарите. Той заяви, че американската икономика може да отбележи растеж, докато се защитава от най-лошите последици от един феномен, за който учените предупреждават, че става все по-сериозен заради предизвиканото от хората замърсяване.

"Ще се справим със заплахата на климатичните промени, тъй като знаем, че ако се провалим в тази насока, това ще означава да предадем нашите деца и бъдещите поколения", заяви президентът. Той посвети повече от минута на темата за климатичните промени в близо 20-минутната си реч. Президентът демократ пое ангажимента, че Белият дом ще положи усилия за намаляване на емисиите на парникови газове - област, в която Обама постигна променлив успех през първия си четиригодишен мандат.

Климатичните промени останаха до голяма степен незасегнат въпрос през последната година от мандата на Обама, която беше и годината на кандидат-президентската му кампания. Еколозите се надяваха, че Обама ще постави въпроса директно начело на дневния си ред за втория си мандат.

В речта си вчера той посочи, че САЩ трябва да бъдат лидер в устойчивото енергийно развитие и подчерта, че този въпрос е от значение за националната сигурност и предоставя нови икономически възможности. "Ние не можем да отстъпим на останалите страни технологията, която ще даде възможност за откриване на нови работни места и за създаването на нови промишлени отрасли. Ние трябва да се възползваме от възможностите, които тази технология ни предлага", заяви Обама.

Учените казват, че емисиите от автомобилите и от захранваните с въглища електроцентрали са сред източниците на въглероден диоксид, които затоплят планетата ни. Миналата година беше най-горещата в САЩ, откакто се водят подобни статистики. Учените предупреждават, че колебанията във времето не могат да бъдат приписвани само на климатичните промени. Но опустошителната сила на урагана Санди, който съсипа части от Ню Йорк и Ню Джърси през октомври, и причинилата големи загуби суша в Средния запад, се смятат за предвестници, отбелязва Ройтерс.

"Някои може и да продължават да отричат съкрушителната присъда на науката, но никой не може да избегне катастрофалните последици на бушуващите пожари и причиняващата загуби суша, както и все по-мощните бури", заяви Обама.

Либералната визия за втория мандат

Вестник "Ню Йорк таймс" пък поставя акцента върху призива на Обама по време на втория му мандат да се работи за укрепване на правата и свободите в САЩ. Като цитира декларацията за независимост, 44-ят американски президент прикани да се продължи започнатото от предците, основали страната.

"Обама предложи либерална визия за втория си мандат", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс". Барак Хусеин Обама церемониално откри втория си  президентски мандат с твърдо отстояваща позициите му реч, в  която той защити модерния либерализъм в Америка и изтъкна, че "съхраняването на личните ни свободи в крайна сметка изисква колективни действия", пише вестникът.

В ден, изпълнен със спомени от епохата на борбата за граждански права и отдаване почит на преподобния доктор Мартин Лутър Кинг, Обама си спести партийните призиви отпреди четири години и изложи енергична визия за подкрепа на правата на хомосексуалистите, проявяване на повече толерантност към незаконните имигранти, запазване на "спасителната мрежа" на социалните помощи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Пътуването ни няма да завърши, докато съпругите, майките и дъщерите ни не получат живота, който заслужават усилията им. То няма да приключи докато законът не започне да се отнася към нашите хомосексуални братя и сестри като към всички останали, отбеляза Обама.

Пътуването ни няма да свърши, докато не намерим по-добър начин да приемаме изпълнените с надежда имигранти, които виждат в лицето на САЩ страната на възможностите, няма да завърши и докато децата ни не бъдат спокойни, че са защитени от злото, каза президентът, цитирайки трагедията в училище в Нютаун в средата на декември.

Върху нас сега пада отговорността за множество решения и не можем да си позволим забавяне, добави той.

Обама защити колективизма, нуждата федералното правителство да помага на хората да се измъкнат от бедността и да се дават възможности на всички, а не на едно все по-намаляващо привилегировано малцинство.

В опит да опровергае дясното тълкуване на конституцията, което в последно време се налагаше в САЩ, Обама заяви, че отците основатели не са имали за цел страната да стане роб на конституцията и че патриотизмът не е съхраняване на правото.

"Това е задачата на нашето поколение - да превърнем тези думи, тези права, тези ценности за живот, свобода и преследване на щастието в нещо истинско за всеки американец. Да сме верни на основополагащите си документи не изисква от нас да сме на едно мнение за всяко нещо в живота, не значи, че всички ще дефинираме свободата по един и същи начин или че ще следваме абсолютно същия път към щастието", каза Обама.

От сегашното поколение зависи тези принципи да се превърнат в действителност. Защото историята ни казва, че тези истини може и да са самоочевидни, но никога не са били самоизпълняващи се, заяви Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?