Обама представи законопроекти, засилващи защитата на личните данни в интернет

Президентът на САЩ Барак Обама представи законопроекти, които засилват защитата на личните данни в интернет, като предвиждат по-строги норми и хармонизират съществуващите разпоредби, предаде Франс прес.

"Днес всяка или почти всяка държава има различен закон. Това внася объркване и струва скъпо", изтъкна Обама пред Федералната търговска комисия, която брани правата на потребителите и контролира конкуренцията.

Като подчерта, че безброй разплащания се правят вече онлайн ("Сикрет сървис не ми дава да го правя, но знам, че го вършат други", пошегува се президентът), той настоя, че е необходима ясна и разбираема за всички нормативна уредба в сектора.

"Искаме ли да бъдем свързани, трябва да бъдем и защитени", отсече Обама и предупреди, че "засилващият се проблем струва милиарди долари".

Законът за защита и съобщаване на личните данни се очаква по-специално да задължи компаниите да съобщават на своите клиенти за кражба на техни данни в 30-дневен срок след откриването ѝ.

Президентът на САЩ представи и друг текст - законопроект за защита на дигиталните данни на студентите, който да възпрепятства продажбата им на трети страни, ако това няма връзка с образователни програми. Предвижда се и забрана компаниите да разпращат целева реклама въз основа на данни, събрани чрез образователни програми.

"Надявам се Конгресът да подкрепи националното движение за защита на частния живот на децата ни", добави Обама. Според него законопроектите от този вид би трябвало да получат масова подкрепа независимо от разногласията между демократи и републиканци.

Докато Барак Обама приключваше своята реч, хакери, заявили, че са от джихадистката групировка "Ислямска държава", атакуваха акаунтите в ЮТюб и Туитър на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за Близкия изток.

Споделяне

Още от Свят