Обама представя плана си за засилен държавен финансов контрол в САЩ

Обама представя плана си за засилен държавен финансов контрол в САЩ

Администрацията на американския президент Барак Обама ще представи в сряда дългоочаквания план за по-стриктен контрол върху финансовите институции, съобщи "Ройтерс".

Банките и инвестиционните компании продължават да оказват силен натиск за "смекчаването" на плана, който се разисква вече 6 месеца и е в отговор на кредитната криза и дълбоката рецесия, която промени облика на световните финансови пазари.

Системата за финансова регулация в САЩ не е променяна от 30-те години на миналия век, а промяната ще засегне всички представители на финансовия сектор, започвайки от ипотечните и инвестиционните банки и стигайки до пазарите на екзотични финансови инструменти

Планът, известен като "Белия доклад", предвижда Федералният резерв отново да се превърне във върховен регулатор на всички финансови компании. В момента в САЩ не съществува федерален регулаторен орган, наблюдаващ финансовите институции, продукти и практики, които биха могли да застрашат икономиката.

Федералният резерв може да получи право да определя капиталовите изисквания и ликвидността на най-големите финансови компании в САЩ. Той ще може да преглежда финансовите отчети на редица финансови институции в ролята си на регулатор на системния риск във финансовата система.

Правителството може да получи правото да преструктурира и управлява временно нефинансови компании, които могат да се превърнат в риск за икономиката на страната. Това ще наподобява начина, по който Федералната корпорация по депозитно застраховане процедира със закъсалите банки.

Правителството също така може да основе нов регулаторен орган, който да следи всички финансови продукти, предназначени за потребители.

Хедж-фондовете ще трябва да се регистрират официално в Американската комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC). Когато те са големи и сложни като структура, ще трябва да се съобразяват с изискванията на федералния регулаторен орган.

Възможно е и да се създаде и регулаторен орган за застрахователните компании.

Промените ще бъдат изложени през конгреса в сряда. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще говори пред сената и конгреса в четвъртък, и вероятно ще трябва да отговаря на критиките и упреците на народните представители, свързани с плана.

Споделяне

Още от Свят