Без пробив в бюджетната криза

Обама предупреди за опасност САЩ да фалират, републиканци и демократи се обвиняват взаимно

Барак Обама.

Президентът Барак Обама и лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса не стигнаха до споразумение за бюджета на САЩ, което да сложи край на парализата, обхванала страната. Държавният глава предупреди за опасност от фалит, съобщиха световните агенции.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър обяви, че няма напредък в преговорите и обвини Обама, че отказва да преговаря с републиканците.

"Изпратихме четири различни предложения на колегите ни от Демократическата партия в Сената. Те отхвърлиха всичките. Поискахме да направим обсъждане, да седнем и да се опитаме да разрешим различията си. Те не искат и няма да преговарят. Проведохме приятен, учтив разговор, но в някакъв момент трябва да позволим на процеса, който основателите на държавата са създали, да проработи", каза Бейнър.

Обама от своя страна посочи, че е "бесен" и коментира в телевизионно интервю, че "на Уолстрийт трябва да бъдат загрижени заради това, че консервативна фракция от Републиканската партия е склонна да позволи на страната да стигне до фалит по отношение на дълговете си".

Заради липсата на бюджет повече от 700 хиляди федерални служители са в неплатен отпуск, затворени са национални паркове, правителствени уебсайтове, офис сгради. След 17-ти октомври правителството няма да има и средства да се разплаща с кредиторите си, тъй като ще бъде достигнат таванът на американския правителствен дълг от 16.7 трилиона долара. Това на практика би довело САЩ до фалит.

Заради кризата големи производители като Boeing Co (BA.N) и United Technologies Corp (UTX.N) имат проблеми, тъй като разчитат на държавни служители да проверяват и одобряват техните продукти или на държавни пари за финансиране на дейността им.

Камарата на представителите прие два мини - проекта на закони за специфично финансиране за парковете, музеите и националните паметници и за изследванията срещу сериозни болести като рака.

Очаква се обаче вето на държавния глава, след като Белият дом обяви, че няма да приеме законопроекти "на парче" за възстановяване на финансирането само за определени правителствени разходи вместо широкообхватен проектозакон за федералното финансиране.

Парализата на федералното правителство заради споровете по бюджета се случва за пръв път от 17 години насам. САЩ влязоха в новата финансова година, която започна на 1 октомври, без бюджет, след като републиканците не приеха здравната здравната реформа на Обама, която предвижда задължителното медицинско застраховане на всички граждани на САЩ от 1 януари 2014 г.

Демократите вече обявиха, че няма да приемат промени в реформата, известна като "Obamacare".

Много републиканци изглежда виждат в парализата на федералното правителство възможност да се покаже, че свиването на разходите всъщност не е толкова лошо нещо, отбелязва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Хората вероятно ще осъзнаят, че могат да живеят с много по-малко по мащаб правителство, отколкото си мислят, че им е необходимо, казва цитирана от американския ежедневник републиканка от Камарата на представителите.

Онова, което тези законотворци не казват на американците, е, че в действителност спирането на работата на държавните служби им излиза доста скъпо. Същите хора, които направиха кариера, роптаейки срещу дефицита, сега го увеличават.

Последните два пъти, в които правителството спря работа - през 1995 и 1996 г. - костваха на хазната 1.4 милиарда долара за 26 дни - равностойността на 2.1 милиарда долара днес, подчертава всекидневникът.

Водещи фигури от Уолстрийт изразиха засилващи се опасения от изгледите САЩ за първи път да обявят, че не са в състояние да обслужват дълга си на фона на продължаващият застой в Конгреса, посочва в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Има прецедент за спиране на работата на правителството, но не и с обявяване на дефолт, предупреди главният изпълнителен директор на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" Лойд Бланкфейн, цитиран от британския ежедневник.

Спирането на работата на правителството застрашава националната сигурност на САЩ, предупреждава в редакционна статия в. "Вашингтон пост". Ако републиканците имат идея фикс, която да съперничи на ненавистта им към закона за здравната реформа, то това е решимостта да открият скандал в нападението през 2012 г. срещу американското посолство в либийския град Бенгази, при което беше убит американският посланик.

Тази седмица същите тези републиканци поставят посолствата на САЩ по света в опасност в резултат на парализираното правителство. Нещо повече, те застрашават националната сигурност във време, когато Съединените щати остават под заплаха от страна на Ал Каида и свързаните с нея групировки, отбелязва вестникът.

Американците плащат висока цена за събитията от тази седмица. Цената на парализата на правителството - за дни, а може би дори за седмици - бледнее в сравнение с щетите, които се нанасят на доверието към САЩ в чужбина, както и на доверието в самата демокрация, подчертава статия във "Вашингтон пост", озаглавена "Застрашената демокрация".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят