Обама прие Лавров, различията остават

Обама прие Лавров, различията остават

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че има отлична възможност "да се придвижи диалогът" в отношенията с Русия чрез срещи между представители на двете страни, като тази между него и руския външен министър Сергей Лавров, предадоха световните агенции в петък.

"Имаме отличната възможност да придвижим напред диалогът по редица въпроси", заяви Обама на съвместна пресконференция с Лавров в Овалния кабинет.

Обама изброи сред тези въпроси съкращаването на ядрените оръжия на двете страни, иранското ядрено предизвикателство, положението в Афганистан, Пакистан и Близкия изток, търговските отношения между САЩ и Русия и световната финансова криза.

Лавров заяви, че двете страни работят сериозно и прагматично съгласно инструкциите, дадени от президентите на САЩ и Русия след първата им среща през април в Лондон.

Американският президент Барак Обама обеща да рестартира отношенията с Русия, но въпреки това, на фона на визитата на руския външен министър във Вашингтон, отново изплуват старите търкания, коментира резултатите от срещута Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че Сергей Лавров отиде във Вашингтон, след като анулира планираната за 19 май среща на Съвета НАТО-Русия в знак на протест срещу военните учения на алианса в Грузия. В сряда Русия обяви, че ще изгони двама представители на НАТО от Москва в отговор на решението на алианса да отнеме акредитацията на двама руски дипломати в централата на НАТО в Брюксел.

Вашингтон и Москва се разминаха в позициите си за това как да обуздаят ядрените амбиции на Иран. И въпреки че САЩ преразглеждат стария си план за противоракетна отбрана в Европа, това противоречие все още съществува.

Администрацията на Обама иска да промени антагонистичната картина, като акцентира върху въпросите, около които двете страни биха могли да постигнат съгласие: новите правила за контрол над въоръжението и преговорите за ядрено разоръжаване.

Администрацията дава сигнал, че може би е склонна да преразгледа плановете за противоракетната отбрана, но в същото време обещава да продължи разширяването на НАТО, като включи Грузия и Украйна и отхвърли претенциите на Русия към нейната зона на влияние.

Отказа на Лавров да участва в срещата с НАТО и яростните протести срещу военното учение на алианса в Грузия показват, че Русия не е готова за истински нов старт, смята Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?