Обама призна гаф при избор на министри

Обама призна гаф при избор на министри

Американският президент Барак Обама призна, че е "сгафил" при избора си на Том Дашъл за министър на здравеопазването и Нанси Килифър, която да надзирава изразходването на държавния бюджет. И двамата се отказаха от предложените им от Обама постове заради неплатени данъци.

Беше нужен самоотводът на Дашъл, който дължи на хазната 120 000 долара, за да се откаже президентът от арогантното си схващане, че неговият кръг от хора не е длъжен да се съобразява с високите норми, за които той поучаваше останалите в последните две години, пише "Вашингтон Таймс".

Обама бе принуден да се откаже от това си отношение, след като редица негови номинирани кандидати "забравиха" да платят данъци.

Дотогава обаче начинът му на разсъждаване беше опасно близък до този на бившите лидери, които той осъди в обръщението си по случай встъпването си в длъжност - този елитистки манталитет, че "ние най-добре знаем", знаем, че правим това, което е "правилно" за страната, така че можем да изкривим правилата, пише "Ню Йорк таймс".

Вестник "Вашингтон пост" обръща внимание и на отвода на Нанси Килифър, която заради неплатени данъци се отказа да работи като надзорник на бюджета, който трябва зорко да следи разходите на администрацията и целесъобразността им. Припомня се и случая с финансовия министър Тимъти Гайтнър, който също имаше неплатени данъци, но след като се извини за пропуска си, бе утвърден на поста от Сената.

Няма съмнение, че уж добре смазаната машина на прехода не работи толкова добре в първите седмици на администрацията на Обама. Тримата кандидати трябваше да бъдат цялостно проверени и преценени по време на преходния период, за да се избегне конфузна ситуация в момент, когато Обама има да ръководи правителство, отбелязва вестникът.

Президентът наистина заслужава да се уважава избора му на сътрудници, но не е неразумно от страна на американците да очакват от правителствените служители да си плащат данъците и да спазват законите, коментира изданието.

Британският в. "Дейли телеграф" отбелязва, че в четирите години, в които Дашъл не е бил сенатор, той е изкарал 5 милиона долара, включително 200 000 долара от медицински фирми, които ще се възползват от обещанията на Обама за реформата на здравната система на САЩ.

Обама е най-популярният нов президент на САЩ от времето на Кенеди през 1961 г. и поддръжниците досега със стиснати зъби приемаха идеята, че първоначално трябва да се играе по старите правила, за да бъдат променени. Като президент той ще бъде съден по действията си и резултатите. Ако не успее да изпълни очакванията, разяждащият цинизъм по адрес на политиката, от който той често се оплакваше по време на предизборната кампания само ще се задълбочи, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Свят