Обама призова американците да защитават ценностите си и критикува плановете на Тръмп

В прощалната си реч президентът осъди агресията и дискриминацията и припомни слогана "Да, ние можем"

Президентът на САЩ Барак Обама призова в прощалната си реч американците да защитават ценностите си и критикува заявените от наследника му Доналд Тръмп политики. Той се обяви срещу агресията, дискриминацията и осъди плановете на Тръмп да спре здравната реформа на администрацията му и да се откаже от битката с глобалното затопляне. 
 
В емоционална реч пред около 18 000 души в родния си град Чикаго Обама заяви, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива.
 
"Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост", каза 55-годишният президент демократ, който след дни ще отстъпи поста на републиканеца Доналд Тръмп.
 
Тръмп вече даде заявка, че смята да спре допускането на мюсюлмани в страната и да построи ограда по границата с Мексико. 
 
Според Обама има три заплахи за американската демокрация - икономическото неравенство, расовото разделение и затварянето на някои групи от обществото, които избират да не признават обективната реалност и фактите. По отношения на имиграцията той подчерта, че предразсъдъците спрямо мигрантите съществуват от векове, но че САЩ са по-силна страна заради разнообразието на хора и култури.
 
"Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност. Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно“, каза президентът. 
 
Обама призна, че при управлението му политическите различия между демократи и републиканци са станали още по-сериозни. Той призова американците да разговарят помежду си и да участват активно в демократичния процес.
 
Обама предупреди още, че отричането на глобалното затопляне е предателство спрямо бъдещите поколения.
 
Прощалната реч на Обама бе рекапитулация на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза Асошиейтед прес.
 
Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем".
 
САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи. . . само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент". 
 
"Да, ние можем", заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 година. 
 
”Вие бяхте промяната. Вие отговорихте на надеждите на хората и заради вас по почти всеки показател Америка е по-добро и по-силно място, отколкото когато започнахме”, заяви президентът. 
 
"Да, направихме го", бяха заключителните думи на Обама.
 
Обама призна, че при управлението му политическите различия между демократи и републиканци са станали още по-сериозни. Той призова американците да разговарят помежду си и да участват активно в демократичния процес.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?