Обама призова Европа за единни санкции срещу Русия

Барак Обама призова от Малайзия за единен отговор на САЩ и ЕС на Москва

САЩ и Европейския съюз трябва да обединят силите си по въпроса за налагането на санкции срещу Русия, за да спре да дестабилизира Украйна. Това каза американският президент Барак Обама в неделя в Малайзия, където е поредната спирка от азиатската му обиколка.

 

Изявлението е във връзка с решението от предишния ден на страните от Г-7 да наложат нов комплект санкции срещу Москва. Очаква се това да стане в понеделник, тъй като Брюксел и Вашингтон смятат, че Москва не изпълнява ангажиментите поети в Женева.

 

"Би било неправилно да се смята, че ще се постигне ефект, ако САЩ действат самостоятелно и без т. нар. секторни санкции на Евросъюза", каза Обама, цитиран от Ройтерс. Държавният глава е против внушението, че САЩ трябва да наложат собствен комплект санкции върху широк кръг от сектори на руската икономика, допълва АП. "Нашата позиция ще е по-силна, ако президентът Владимир Путин види, че светът е единен, че Европа и САЩ са единни и това не е руско-американски конфлкт", каза още американският президент.

 

Докато Русия следва пътя на провокациите и не се опитва да реши въпроса с мирни средства и да намали напрежението, ще има последици и тези последици ще бъдат все по-сериозни, предупреди Обама. Той допълни, че има доказателства за това, че Русия насърчава сепаратистките действия в Източна и Южна Украйна.

 

Американският президент отбеляза още, че Русия се опитва да представи украинската криза през призмата на Студената война, която противопоставя Вашингтон на Москва. Не става дума за това, а за независимостта и суверенитета на Украйна, подчерта Барак Обама.

 

Новият пакет санкции срещу Русия ще бъде разширяване на вече наложените, включително забрани за пътуване и замразяване на авоари, заяви по-късно британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс. Европа и САЩ обсъждат и икономически, търговски и финансови рестрикции срещу Москва, но те няма да бъдат приложени в близко бъдеще, каза още Хейг.

 

В същото време агенция ИТАР-ТАСС цитира анонимен дипломат от страна-членка на ЕС, според когото е изключено съюзът да наложи търговско икономически санкции на Русия.

 

"Към днешна дата между страните в ЕС не само няма консенсус за приемане на икономически мерки, но и не се налага въвеждането им," е подчертал източникът. По думите му това ще стане, само ако руски войски навлязат на територията на Украйна или при наличието на неопровержими доказателства за дейността на руски военни на украинска земя.

 

По-рано през деня стана ясно, че в телефонен разговор руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери са изразили мнение, че са необходими бързи действия за намаляване на напрежението в Украйна.

 

В разговора, състоял се по инициатива на американската страна, Сергей Лавров е изтъкнал необходимостта от спешни мерки и преди всичко да бъде спряна военната операция срещу протестиращите в югоизточна Украйна и да се сложи край на агресивните действия на крайните националисти от "Десен сектор". Руският първи дипломат е призовал САЩ да съдействат за освобождаването на арестуваните лидери на протестното движение и насочил вниманието на американския си колега към инициативата на различни партии и движения от югоизточна Украйна за началото на общонационален диалог и конституционна реформа.

 

От своя страна Джон Кери е обещал, че Вашингтон ще се опита да използва своите възможности, за да подтикне властите в Киев към конкретни стъпки за намаляване на напрежението и е изразил надежда, че югоизточните райони ще отговорят с взаимност на тези действия.

 

Двамата дипломати са обсъдили и предприетите усилия за освобождаване на военните наблюдатели, които бяха задържани от отрядите за самоотбрана в източна Украйна и обвинени в шпионаж.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?