Обама призова младите хора в Лондон да не са цинични

Американският президент подкрепи оставането на Великобритания в ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и Барак Обама.
Американският президент Барак Обама призова младите хора да отхвърлят цинизма и да приемат, че прогресът е неизбежен, но изисква борба и вяра. В събота той се срещна в Лондон с около 500 млади хора.
 
Обама се пошегува с колониалното минало, отбелязвайки, че в отношенията между САЩ и Великобритания не винаги всичко е вървяло гладко и припомни, че преди време британците дори изгорили "дома му", имайки предвид опожаряването на 24 август 1814 година от британските войски на редица американски правителствени сгради, включително Белия дом и Капитолия.
 
Въпреки това обаче двете страни успяха да оправят отношенията си и застанаха рамо до рамо в борбата срещу фашизма и при създаването на институции, които да помогнат за разпространяване на мира и благоденствието по света, каза Обама. 
 
Коментарът на президента за институциите, допринасящи за мира, изглежда бе косвена подкрепа за оставане на Великобритания в Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес. 
 
Обама призова младите британци да отхвърлят изолационизма, ксенофобията и опитите за ограничаване на човешките права. 
 
Той каза, че би искал младежите да възприемат по-дългосрочна и оптимистична представа за историята и ролята, която биха могли да играят в нея. 
 
Коментарите му бяха свързани с дебата, който се води в Европа, за имиграцията и приемането на бежанци от Близкия изток. 
 
Президентът прикани младите да гледат на интеграцията и глобализацията "не като на заплаха, а като на възможност". 
 
Обама защити и планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, заявявайки, че то може и да противоречи на "ограничените интереси" на определени страни, но ще създаде милиони работни места и ползи от милиарди долари и от двете страни на Атлантическия океан, допълва Ройтерс.
 
Той коментира, че има неща, с които се гордее от двата си мандата като държавен глава, но е рано да се говори за наследството му като президент, защото вторият му мандат не е изтекъл.
 
”Има неща, от които съм доволен. Основният принцип, че в страна, богата като Съединените щати, всеки би трябвало да има достъп до висококачествено здравеопазване, което може да си позволи. Това е нещо, с което се гордея и в което вярвам. Спасяването на световната икономика от голяма депресия също беше доста добър ход. Мисля, че на международната сцена работата, която свършихме, за да изнесем от Иран евантуалните ядрени оръжия, които той разработваше, при това без да водим война, също е нещо, с което много се гордея, заяви Барак Обама, цитиран от Би Би Си.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят