Обама призова САЩ да не се поддават на истерията срещу бежанците

Барак Обама

Американският президент Барак Обама разкритикува истерията, която цари в САЩ относно риска за сигурността, който представляват сирийските бежанци. Той обвини американската опозиция, че се страхува от вдовици и сираци, съобщи Франс прес.

В кулоарите на среща на върха на 21-те държави членки на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество Обама отправи остри упреци към политическите си противници в САЩ в момент, в който републиканците в американския Конгрес обявиха намерението си да преустановят временно приема на сирийски бежанци в САЩ, аргументирайки се с откриването на сирийски паспорт до трупа на едно от камикадзетата в Париж и въпреки съмненията, че този докучент е фалшив.

Призивите да се третират по различен начин християните и другите хора са шокиращи и са против американските ценности, каза Обама. Той добави, че този дебат, който има предизборна цел, е изгоден за групировката Ислямска държава.

Не мога да си представя по-могъщо средство за ИД набиране на нови членове от част от риториката, която се използва по време на този дебат, каза Обама.

Обама припомни, че няма никакъв смисъл в отговор на едно терористично нападение хората да се оставят да бъдат завладени от страха и паниката.

Не взимаме добри решения, ако те се основават на истерията или на преувеличаването на рисковете, добави той.

Очевидно те (противниците в САЩ на приема на сирийски бежанци) се страхуват от вдовици и сираци, които идват в САЩ, подчерта Обама и добави, че е призовал губернаторите на 34 американски щати да избягват да прибягват до каквито и да е мерки, които ще блокират приема на бежанци.

По силата на настоящите закони трябва средно между 18 и 24 месеца, за да се разреши приема на бежанец в САЩ, припомни Обама.

Тези хора да подложени на възможно най-строгия процес на проверка, каза Обама и подчерта, че бежанците са приемани в САЩ, когато разузнавателните служби ги одобрят напълно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят