Обама призова Техеран да се възползва от историческата възможност за споразумение

Среща на външните министри на "шесторката" и Иран е планирана за събота

Обама призова Техеран да се възползва от историческата възможност за споразумение

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави иранците по случай тяхната Нова година и призова Техеран да използва "историческата възможност" да подпише споразумение за ядрената си програма, което ще бъде ползотворно за цялата международна общност в течение на много години, предаде Франс прес.

"Следващите дни и седмици са решаващи. Преговорите имат напредък, но разногласията остават", подчерта Обама във видеопослание на фарси, разпространено по повод иранската нова година Навруз.

Изразявайки своите "надежди за напредък в отношенията между Ислямска република Иран и международната общност, включително САЩ", Обама акцентира върху желанието си да се обърне пряко съм иранския народ и неговите ръководители в момент, когато интензивните преговори в швейцарския град Лозана продължават.

Преди година сключихме временно споразумение и двете страни спазиха ангажиментите си, посочи американският президент, отбелязвайки, че има хора в САЩ и Иран, а и извън тях, които са против дипломатическо решение.

В течение на десетилетия страните ни бяха разделени от недоверие и страх. Имаме благоприятна възможност за напредък, които би било от полза за страните ни и света за години напред, допълни Обама.

Убеден съм, че страните ни имат историческа възможност да решат проблема по мирен път и тя не бива да се изпуска. Ядреното споразумение може да допринесе за разтварянето на врати към по-добро бъдеще за вас, иранците, които можете да дадете толкова много на света, подчерта президентът.

Среща на външните министри на "шесторката" и Иран е планирана за събота

Среща на министрите на външните работи на "шесторката" /петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия/ и Иран за преговори по иранската ядрена програма в Лозана се очаква да бъде проведена в събота (21 март). Това съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от иранската делегация.

В Лозана вече са държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф. По-рано източник от иранската делегация посочи, че се очаква външните министри на Германия и Франция - Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс да се присъединят към тях днес, а британският им колега Филип Хамънд - в събота. Засега не е известно кога могат да пристигнат външните министри на Русия и Китай.

Смята се, че ядрените преговори са отбелязали напредък, но все още има различия. Отмяната на санкциите е едно от главните препятствия в преговорите между Иран и "шесторката", целящи постигането на споразумение до 31 март, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Иранските дипломати са заели по-твърда позиция, искайки отмяната на въведените против тяхната страна санкции на ООН като предварително условие за каквото и да е споразумение. САЩ и европейските им партньори от своя страна настояват, че санкциите на ООН трябва да бъдат отменяни постепенно в продължение на няколко години, цитира изданието думите на европейски дипломат, участващ в преговорите в Лозана. "В никакъв случай няма да се съгласим. Това е изключено", заявява европейският представител, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Според него за отмяната на всички санкции ще са нужни най-малко две години. Според изданието към подобна позиция се придържат и САЩ, докато Техеран иска санкциите да бъдат отменени бързо и наведнъж. Търсенето на компромис ще продължи и днес, като е възможно дипломатите да решат да направят пауза.

Спор за ограниченията върху разработването на нови типове центрофуги се оказа голяма спънка пред преговорите за иранската ядрена програма, съобщава от своя страна в. "Ню Йорк таймс". Изданието цитира европейски представител, пожелал анонимност, според който постигането на споразумение няма да е възможно, ако Иран не покаже значително по-голяма гъвкавост.

"Не сме близко до споразумение", подчертал е той пред в. "Ню Йорк таймс". В замяна на запазването на 6000 центрофуги, които може да се използват за обогатяване на уран, Техеран трябва да направи отстъпки, като изпращането на голяма част от вече обогатения си уран в Русия.

Постигането на споразумение за ядрената програма на Иран трябва да стане средство, с което международната общност да въвлече Иран в решаването на сложните проблеми на нестабилния регион, пише Карл Билд за в. "Айриш екзаминър". Резултатът от преговорите, които приближават критичната си точка, може да стане повратен момент за все по-нестабилния Близък изток.

Никой вече не вярва сериозно, че Иран поддържа активна програма за разработване на ядрени оръжия, макар че неотдавна беше почти прието, че Техеран е близо до създаването им, отбелязва вестникът. Сега въпросът е да се гарантира, че Иран ще има нужда от поне година, за да сглоби ядрено устройство. Но ако доверието се провали и режимът в Техеран реши да се откаже от всички международни споразумения, вероятно ще успее дори ако страната бъде бомбардирана многократно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?