Обама протяга ръка към републиканците с назначението на Хейгъл в Пентагона

Американският президент Барак Обама номинира бившия сенатор Чък Хейгъл за министър на отбраната, а съветника си по борбата с тероризма Джон Бренън - за директор на ЦРУ, съобщиха световните агенции.

Ако бъде одобрен от сената, бившият републикански сенатор Чък Хейгъл  ще замени Лион Панета като шеф на Пентагона.

Асошиейтед прес  коментира, че с тези назначения Обама протяга ръка към Републиканската партия за подкрепа на свои инициативи за справяне с икономическата криза.

Хейгъл ще стане първият шеф на Пентагона, който е тръгнал от обикновен войник, за да стигне до най-високия пост в сферата на отбраната, посочва ДПА. В момента той е съпредседател на консултативния съвет по въпросите на разузнаването на президента и член на политическия съвет при сегашния шеф на Пентагона Лион Панета. Освен това Хейгъл е преподавател в университета Джорджтаун във Вашингтон.

Той е критикувал Израел и произраелското лоби в САЩ. През 2003 г. Хейгъл одобри американската интервенция в Ирак, но по-късно се обяви против стратегията на Обама да увеличи рязко числеността на американския контингент. Хейгъл е известен и с призивите си проблемът с ядрената програма на Иран да се решава чрез преговори.

Джон Бренън, на 57 години, който е номиниран за поста директор на ЦРУ, е сред най-близките съветници на президента Барак Обама, по въпросите на борбата с тероризма, и заместник-председател на Съвета за национална сигурност. Той бе сред хората, убедили Обама да даде заповед за начало на операцията, при която бе ликвидиран лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен. Бренън е ветеран с 25-годишна кариера в ЦРУ. Той изигра основна роля и в разработването и прилагането на програмата на ЦРУ за използване на въоръжени безпилотни самолети за нападения срещу предполагаеми терористи в Пакистан, Йемен и Сомалия. Той е смятан за типичен и изключително интелигентен хардлайнер.

Бренън имаше шанс да бъде назначен за шеф на ЦРУ още през първия мандат на Обама, но се отказа, след като срещу него бяха отправени обвинения, че не е направил необходимото, за да се сложи край на някои методи за разпит на заподозрени терористи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят