Обама: Путин е като ”отегчено дете в дъното на класната стая”

САЩ ще преоцени отношенията си с Русия заради случая "Сноудън"

Обама: Путин е като ”отегчено дете в дъното на класната стая”

Американският президент Барак Обама оприличи руския си колега Владимир Путин на ”отегчено дете в дъното на класната стая”. Сравнението бе направено в петък по време на пресконфереция в Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Обама личните му отношения с Путин не са лоши, въпреки че отмени планираната за началото на септември среща между тях в Москва.

"Знам, че журналистите обръщат голямо внимание на това как се държат политиците, а Путин има вид като на отегчено дете в дъното на класната стая. Но истината е, че понякога разговорите ни са много продуктивни", каза американският държавен глава.

Ройтерс пише още, че телеграмата, която тази седмица Путин изпрати до бившия президент Джордж Буш след претърпяната от него сърдечна операция е била изтълкувана от някои наблюдатели в Русия като косвено послание до Обама.

Засега няма реакция от Москва на сравнението, направено от Обама. Но на пресконференцията във Вашингтон след преговорите между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни руснаците подчертаха колко положителни са били разговорите. И дори поканиха американци да участват в състезание с танкове в Русия.

"Няма никаква Студена война между нас, каза руският външен министър Сергей Лавров. Случаят с Едуард Сноудън изобщо не помрачи дискусиите ни."

Обама обаче каза, че САЩ ще трябва да направят пауза и да преоценят отношенията с Русия. Даването на временно убежище на Сноудън не била единствената причина да отмени срещата си с Путин и че случаят с него е само един от епизодите от поредицата растящи противоречия, наблюдавани през последните месеци, допълни президентът на САЩ. Като други противоречия Обама посочи Сирия и човешките права в Русия.

"Сега най-вероятно е правилно да направим пауза и да преценим накъде се готви да тръгне Русия", каза той. Но отхвърли възможността за бойкот на олимпийските игри в Сочи, каквито призиви се чуват в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?