Обама: Путин взема лоши решения от името на Русия

Обама: Путин взема лоши решения от името на Русия

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че ескалацията на конфликта в Източна Украйна е "доказателство за лошите решения, каквито г-н Путин взема от името на Русия".

Американският лидер подчерта отново, че "анексията на Крим ще донесе на Русия не изгода, а големи загуби". "Минали са дните, когато завоюването на земи е било формула за велика нация", каза Обама.

Според него, през последната година Путин е вземал спонтанни и необмислени решения, тъй като събитията в Украйна миналата зима са изненадали руския лидер.

"Путин взе решението за Крим и Украйна, не ръководен от някакъв грандиозен стратегически план, а защото протестите на Майдана и след това бягството на Янукович го завариха неподготвен, след като с наше посредничество бе сключено споразумение за преходен период в Украйна", заяви президентът на САЩ.

"Импровизациите, с които той (Путин) се занимаваше оттам нататък, го въвличаха все по-дълбоко в една ситуация, която нарушава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, тази ситуация дипломатически изолира Русия, принуди Европа предпазливо и неохотно да прави бизнес с Русия и предизвика санкции, които ощетяват руската икономика в момент, когато спадат доходите от петрол", добави Обама.

Той заяви пред Си Ен Ен, че руският лидер пренебрегва предложенията на Вашингтон. По думите му, възможностите на САЩ за действия във военната сфера с цел решаване на конфликта са ограничени с оглед размера на руската военна машина и факта, че Украйна не членува в НАТО.

"Можем да правим така, че цената (за Русия) да става все по-висока, и точно това правим. Можем да упражняваме дипломатически натиск. Не смятам, че за САЩ и за света ще е разумно да се въвличат във военен конфликт с Русия", посочи Барак Обама.

Той заяви, че няма особени очаквания за успех в преговори с Путин, чийто личен рейтинг в Русия е все така висок. "Готов ли е Путин за сделка? Засега виждаме много разговори - с канцлера Меркел, президента Оланд и с нас, в които той казва едно, а по-нататъшните му действия издават друго", каза президентът на САЩ.

Обама повтори обвиненията, че източноукраинските сепаратисти получават от Русия "финансови средства, оръжия и военни инструктори". "Засега от Кремъл не е идвал никакъв сигнал, че според тях дипломатическо решаване на украинската криза би отговаряло на руските интереси", отбеляза той.

"Така че той гледа назад, а не напред. В бъдеще той може да промени гледната си точка. А засега ние трябва да заемаме твърда позиция", допълни президентът на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят