Обама разпореди правителството да спести 100 млн. долара за три месеца

Президентът на САЩ Барак Обама нареди на правителството да спести 100 милиона долара от бюджета през следващите 90 дни, съобщиха световните агенции във вторник.

"Наше задължение е да полагаме усилия управлението да бъде възможно най-ефикасно и всеки долар на данъкоплатеца да бъде харчен разумно", обясни Обама.

Планирано е да бъдат орязани стотина програми, чийто бюджет ще бъде пренасочен към здравеопазването, образованието, енергетиката и външната политика.

Обама призна, че 100 милиона долара са "капка в морето", но ако се действа по този начин, икономиите ще се натрупат и усилията за ограничаване на разходите ще дадат резултат.

Междувременно Барак Обама предложи САЩ да финансират допълнително Международния валутен фонд (МВФ) със 100 млрд. долара. В писмо до Конгреса Обама пише, че допълнителната вноска от страна на САЩ "няма да бъде от графа бюджетни разходи и няма да доведе до увеличение на бюджетния дефицит, тъй като в действителност между МВФ и САЩ ще се осъществи обмен на активи".

На срещата на Г20 в Лондон на 2 април най-силните икономически държави се договориха за трикратно увеличаване на ресурсите на МВФ - до 750 млрд. долара, за да помогнат на фонда да отговори на кризата в развиващите се икономики.

"Влошаването на икономическите условия заплашват с увеличаване на рецесията в тези страни и срива на националните им валути", посочва Обама.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?