Обама "разсъждава" по трудния въпрос за евентуална намеса в Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че разсъждава по трудния въпрос дали американска военна намеса в Сирия би помогнала за уреждане на конфликта или би влошила нещата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервюта за сп. "Ню рипаблик" и телевизия Си Би Ес Обама отвърна на критиците, които казват, че САЩ не участват достатъчно активно в Сирия, където по данни на ООН в 22-месечната гражданска война са загинали хиляди хора, а милиони са напуснали домовете си.

 

САЩ призовават сирийския президент Башар Асад да се оттегли и признават опозиционната коалиция, но се въздържат да въоръжават бунтовниците.

 

"В ситуация като в Сирия трябва да попитам: можем ли да променим тази ситуация", заяви Обама.

 

Той каза, че трябва да прецени ползата от военна намеса и способността на Пентагона да поддържа войските, които остават в Афганистан, откъдето САЩ изтеглят силите си след 12-годишна война.

"Може ли това да причини още по-голямо насилие или използване на химически оръжия? Кое води до най-добри изгледи за стабилен режим след Асад? И как съпоставям десетките хиляди убити в Сирия с десетките хиляди, които сега са убивани в Конго?", заяви Обама.

 

Той каза, че правителството му е предоставило военни самолети за международните усилия за свалянето от власт на Муамар Кадафи в Либия и е позволило натиск, който да накара египетския президент Хосни Мубарак да се оттегли, но в Сирия Вашингтон иска да се увери, че действията му няма да имат обратен ефект.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?