Обама: Разузнаването е подценило "Ислямска държава”

Барак Обама

Американското разузнаване подцени активността на групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, която се превърна в "кота нула" за джихадистите от цял свят. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за телевизия Си Би Ес, съобщи Ройтерс.

От друга страна, САЩ са надценили способността на иракската армия да воюва срещу въоръжените ислямистки групировки, посочи Обама в предаването "60 минути".

Позовавайки се на по-раншни изявления на директора на националното разузнаване Джеймс Клапър, Обама призна, че американското разузнаване е подценило това, което е ставало в Сирия.

Навремето американските морски пехотинци смазаха Ал Каида  в Ирак с помощта на местните племена и ислямистките бунтовници се изпокриха, каза президентът. "Но през последните няколко години, по време на хаоса на гражданската война в Сирия, където огромни части на страната станаха напълно неуправляеми [терористите] успяха да възстановят силите си и да се възползват  от този хаос", добави Обама. "И така, това стана кота нула за джихадистите по цял свят", отбеляза президентът.

Обама очерта военната цел срещу "Ислямска държава": "Ние просто трябва да ги отблъснем, да ограничим пространството им, да ударим техните командни центрове, техните способности, оръжия, снабдяването с гориво, да прекъснем тяхното финансиране и да спрем потока на чуждестранни бойци".

Преобладаващо мнозинство от жителите на САЩ /72 процента/ се съмняват, че президентът Барак Обама ще удържи обещанието си и няма да прати войници за наземна операция срещу "Ислямска държава". Това сочат публикувани вчера резултати от социологическо проучване, проведено от телевизия Ен Би Си и в. "Уолстрийт джърнъл".

Само 20 процента от анкетираните смятат, че американски военни действително няма да бъдат изпратени в Близкия изток.

Проучването показа също, че 45 процента от американците са готови да подкрепят използването на войски в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, ако Пентагонът сметне това за необходимо. Против изпращането на американски войници срещу джихадистите, дори по препоръка на Пентагона, се обявяват 37 процента от анкетираните.

Неотдавна Обама одобри стратегия за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава", включваща въздушни удари по позициите им в Ирак и Сирия. Главата на Белия дом изключи възможността за изпращането на американски сухопътни войски за борба с джихадистите.

Споделяне

Още от Свят