Обама: Републиканците разделят войници от семействата им за политическа маневра

Тръмп и Обама

Бившият президент демократ на САЩ Барак Обама определи като политическа маневра обявеното малко преди междинните избори за Конгрес от президента Тръмп изпращане на хиляди войници на границата с Мексико за спиране на наближаващи мигранти от Централна Америка, съобщи Франс прес.

Републиканците "разделят дори смелите ни войници от семействата им за политическа маневра на границата", заяви Обама на предизборен митинг в Маями в подкрепа на кандидати от Демократическата партия.

"Мъжете и жените в нашата армия заслужават нещо по-добро. Постоянно се създава страх, за да се отклони вниманието от равносметката" на политическите решения на републиканците, добави той.

Президентът Тръмп обяви по-рано тази седмица, че ще изпрати хиляди войници на границата с Мексико, определяйки като нашествие наближаването на колона от хиляди мигранти, които са се насочили от Централна Америка към САЩ.

Той постави имиграцията в центъра на предизборната кампания на републиканците за вота на 6 ноември.

След две години президентско управление на Тръмп, "ако не ви харесва какво става, недейте само да се оплаквате. Гласувайте!", призова Обама.

"Едни избори няма да премахнат расизма, сексизма или хомофобията, но ще са някакво начало", заяви Обама в реч, в която се спря и на защитата на здравната система и борбата с климатичните промени.

Във вторник американците гласуват за подновяване на всичките 435 места в Камарата на представителите, около една трета от Сената (35 места) и, както и за 36 губернатора и множество местни органи на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят